Foto: Hypotheekbedrag verlagen vier tips

Hypotheekbedrag verlagen: vier tips

Een hypotheek is iets waar veel mensen alleen tijd in steken bij het afsluiten.

Ze oriënteren zich, krijgen eventueel advies van een hypotheekadviseur, en kijken er na aanschaf van hun woning weinig meer naar om. De maandlasten worden trouw betaald, en pas bij het aflopen van de rentevastperiode of andere communicatie van hun hypotheekverstrekker besteden ze er weer aandacht aan.

Zonde, want ook tussentijds zijn er diverse mogelijkheden om je maandlasten te verlagen. Fijn als je bijvoorbeeld financieel wat extra ruimte wilt hebben. Welke mogelijkheden er allemaal zijn om je maandlasten te verlagen? Hieronder geven we je vier tips.

Looptijd verlengen

Nederlanders zijn mensen die van zekerheid houden. Vaak leggen we liever iets voor langere tijd vast, zelfs als dat iets extra’s kost. Zo ook met hypotheken, waarvan de gemiddelde looptijd in ons land op 22 jaar ligt. Heb jij je hypotheek al voor 2001 afgesloten, en ligt de einddatum voor 2031? Dan zijn de hypotheeklasten te verlagen door te looptijd te verlengen. Dit geldt voornamelijk voor spaarhypotheken aangezien kapitaalverzekeringen en bankspaarrekeningen vaak een maximale looptijd van dertig jaar hebben. Is je hypotheek afgesloten na 2001? Dan is verlenging van de looptijd niet altijd fiscaal aantrekkelijk omdat je slechts 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Je hypotheek oversluiten

Bij het afsluiten van de hypotheek kies je een bepaalde rentevastperiode. Loop je tegen het einde van deze periode, dan zal je hypotheekverstrekker een verlengingsaanbod doen. Soms is dit aantrekkelijk, soms is het interessanter over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker. Houd er wel rekening mee dat bij het overstappen naar een andere aanbieder je wel weer notaris-, taxatie- en afsluitkosten zult moeten betalen. Bedenk ook dat de nieuwe aanbieder je financiële situatie opnieuw zal beoordelen. Vooraf je maximale hypotheek berekenen bij de Hypotheekadviseur wordt zeker aangeraden, om in te schatten of de lening wel mogelijk is met je huidige inkomsten. Tussentijds je hypotheek oversluiten is ook een mogelijkheid, maar dan zal je huidige hypotheekverstrekker wel een boetebedrag in rekening brengen voor het mislopen van toekomstige rente.

De hypotheek aflossen

Een andere manier om je maandlasten te verlagen is vermindering van het openstaande hypotheekbedrag. Dit kun je door (extra) af te lossen, en het is zeker momenteel erg interessant gezien de lage spaarrente die je anders zou krijgen voor dit geld. Geld dat je gebruikt om af te lossen kun je niet meer besteden aan andere zaken, dus los alleen hypotheek af met geld dat je niet nodig hebt voor je minimale noodzakelijke buffer voor onverwachte uitgaven. Over het algemeen mag bij een hypotheek slechts tien procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij afgelost worden. Wil je meer aflossen, dan zal de hypotheekverstrekker ook in dit geval een boete opleggen.

Lagere renteschaal door woningtaxatie

De maandelijks te betalen hypotheekrente wordt mede bepaald door het gedeelte van het totale aankoopbedrag dat met de hypotheek bekostigd moet worden. Leg je weinig eigen geld in, en bedraagt het hypotheekbedrag meer dan bijvoorbeeld 75 of 90 procent van de executiewaarde, dan betaal je een renteopslag. Betaal je echter maandelijks een gedeelte van de lening af, los je extra af op de hypotheek of is de waarde van je woning erg gestegen (aantoonbaar door middel van een taxatierapport), dan zou deze opslag op een gegeven moment kunnen komen te vervallen. Houd dit zelf goed in de gaten, aangezien hypotheekverstrekkers je er niet altijd attent op zullen maken.

Bezuinigen op andere maandlasten

Naast de hypotheek zijn er ook nog andere maandlasten die je mogelijk kunt verlagen. Is dat uitgebreide kabelabonnement voor tv en internet nog wel nodig? En zijn er mogelijkheden om energie te besparen, of ben je misschien wel sowieso goedkoper uit als je overstapt naar een andere energieleverancier?

Reacties