Foto: Geautomatiseerde-bouw-Danilith

Geautomatiseerde bouw Danilith

Bouwen met robot is de toekomst. Familiebedrijf Danilith Delmulle werkt hier al jaren mee.

Geautomatiseerde bouw is de toekomst. Reeds 55 jaar geleden had Delmulle Bouw deze visie. In 1960 heeft Daniel Delmulle een zeer vooruitstrevende bouwmethode geïntroduceerd die misschien pas in 2020 volledig wordt begrepen in de bouw, namelijk het bouwen met behulp van een robot.

Specialisme Danilith

Danilith Delmulle Nederland BV is gespecialiseerd in geautomatiseerde traditionele bouw met een kwalitatief hoogwaardige Belgische afwerking. Danilith Delmulle is een familiebedrijf en is gevestigd in Wortegem - Petegem op een terrein van 10 ha groot. Er werken 250 mensen die 250 dagen per jaar bouwen aan 250 woningen. Dus 1 werknemer staat voor 1 Danilith woning per jaar. (Danilith = Daniel + lithos (= Grieks voor steen))

Architecten

Het systeem van bouwen geeft zelden beperkingen in de ontwerpfase. " Danilith bouwt onder vrije architectuur".

Mise en place

Na ontvangst van de bouwvergunning wordt het productieproces opgestart. Op het immense terrein wordt alles zelf geproduceerd. De funderingsbalken, schrijnwerk van ramen en deuren, dakkapellen, geïsoleerde dakpanelen, binnenmuren en onze welbekende geïsoleerde buitenmuurelementen. Dit volledige proces is toch uniek te noemen. Alles staat in het teken van onze robot.

Werkwijze

Nadat de bouwelementen zijn geproduceerd in de ateliers wordt een montage treintje opgestart. Eerst gaat een team de fundering leggen, daarna volgt een ander team om de woning op de werf te monteren. Na 1 week kan de schrijnwerkploeg de dakelementen aftimmeren en staat de pannenploeg klaar om het dak te dekken. Elk team heeft zijn eigen specialisme en kunde. De kranen en vrachtauto's, die nodig zijn voor deze productie, zijn in eigen beheer.

Voordelen

Deze bouwmethode levert een constante hoogwaardige kwaliteit voor de opdrachtgever.
Door het gebruikt van het vele beton ontstaat er een meewerkende massa in de woning. De isolatie wordt procesmatig in de gevel elementen verwerkt met een volledige naadloze aansluiting als resultaat. De ramen worden tijdens het productieproces in de muurelementen ingegoten, waardoor ook hier de kierdichtheid van een ongekend niveau is . Dit zorgt voor een zeer laag energie verbruik. Een Danilith woning aangevuld met nieuwe technieken zoals warmtepomp, PV panelen, zonneboiler ... daarmee kunt u met een gerust gevoel de toekomst tegemoet.

Vergrijzing

Het zal in de traditionele bouwsector nog even duren vooraleer de immense voordelen van het systeem begrepen worden. In elke bedrijfstak zoekt men naar innovaties. Alleen in de bouw houd men zich krampachtig vast aan tradities. Maar door vergrijzing en een minder vakkundig aanbod in de bouw zal het opeenstapelen van stenen op grote schaal toch vanzelf verdwijnen. Grote bouwbedrijven zullen de werkzaamheden anders moeten indelen. De lokale aannemer zal een andere functie krijgen. Danilith Delmulle Bouw staat te popelen om deze nieuwe samenwerking aan te gaan. Tenslotte zijn wij al 55 jaar bekend met deze bouwmethode en zijn de kinderziektes al jaren achter de rug.

Meer informatie: www.danilith.nl

Publicatiedatum: 24 januari 2015

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties