Foto: 201708/hoe-kies-je-je-hypotheekadviseur.jpg

5 signalen dat jij de juiste hypotheekadviseur hebt

De ene hypotheekadviseur is de andere niet. Toch is het geen kwestie van 'geluk hebben' als je een goede adviseur vindt.

Er zijn bepaalde dingen waar je op kunt letten om uit te vissen of degene met wie je te maken hebt een goede adviseur is of niet. Het eerste gesprek is als het goed is bij vrijwel elke hypotheekadviseur gratis, dus is dit een mooie gelegenheid om uit te zoeken of degene die jij gekozen hebt goed genoeg is. Het kopen van een huis is niet niks en het is dan ook bijzonder belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. Dit zijn 5 signalen dat jij de juiste hypotheekadviseur hebt.

1. De geldzaken van adviseurs

Hypotheekadviseurs hadden vroeger vaststaande tarieven die door de overheid werden bepaald en inbegrepen waren bij de koopprijs. Tegenwoordig is de prijs losgelaten en mogen adviseurs dat zelf bepalen. Dit is meteen erg belangrijk. Dit moet je weten:
- Werkt de hypotheekadviseur op basis van een totaalprijs of op basis van persoonlijke berekening? In het laatste geval kost elk (telefoon)gesprek extra geld!
- Is de adviseur in dienst van een bank of instelling? Dan zal de adviseur maar naar één hypotheekverstrekker kijken.
- Is de hypotheekadviseur zelfstandig? Dan worden er vaak meerdere banken en verstrekkers bekeken om uit te zoeken welke hypotheek goed bij jou past.
Door uit te zoeken hoe een adviseur wordt betaald, kun je uitvissen of hij wel neutraal is en dat er niet ineens hoge kosten bij komen kijken. Je kunt ook hier hypotheekadviseurs vergelijken om dit te ontdekken.

2. Toont de hypotheekadviseur interesse?

Wanneer je binnenstapt bij een hypotheekadviseur, weet je al snel welk vlees je in de kuip hebt. Je ontdekt dit alleen al door te letten op het gesprek. Heeft in adviseur echt interesse in jou? Of probeert hij het gesprek enkel en alleen op de hypotheek te houden? Een goede hypotheekadviseur neemt eerst tijd om jou wat beter te leren kennen. Niet alleen op financieel vlak, maar ook in het algemeen. Als hij hier al in het eerste gesprek geen tijd voor neemt, kun je er vanuit gaan dat hij niet in jouzelf is geïnteresseerd en geen relatie met je wil opbouwen. Hij is dan vooral geïnteresseerd in het geld dat hij via jullie kan verdienen.

3. Doorvragen en kennis verkrijgen

Een goede hypotheekadviseur vraagt altijd door. Hij probeert een goed beeld te krijgen van jullie situatie en stelt dus allerlei vragen. Het is niet genoeg dat je even binnenwandelt met een loonstrookje. Nee, hij wil gedetailleerd weten in welke situatie jullie nu zitten, wat jullie te besteden hebben en hoe je werksituatie is. Hij moet deze kennis verkrijgen om een goed advies te geven. Heb je een adviseur die geen vragen stelt, dan is het maar de vraag of hij de hele zaak wel serieus neemt. Je hebt dan kans dat je later verborgen kosten of hogere maandlasten ontdekt dan hij heeft verteld en daarmee kun je in de problemen komen.

4. Eerlijkheid gaat voor
Sommige adviseurs zijn niet helemaal eerlijk. Ze schetsen je een rooskleurige situatie voor, maar uiteindelijk heeft dat geen zin. De adviseur moet over alles eerlijk zijn. Over de manier waarop hij geld verdient, over jullie kostenplaatje én over de hypotheek. Probeer dus uit te vissen of de hypotheekadviseur eerlijk is en dat ook durft te zijn als het nieuws voor jullie niet zo goed is. Ook als je geen hypotheek kunt krijgen, of minder dan je hoopte, moet de adviseur daar eerlijk over zijn.

5. Je kunt altijd bij hem terecht
Sommige hypotheekadviseurs baseren hun tarief op een bepaald aantal gesprekken. Wanneer je tussendoor belt met extra vragen of wanneer een gesprek uitloopt, wordt hij zenuwachtig of rekent hij extra kosten. Dan heb je niet de juiste hypotheekadviseur gevonden. Een goede adviseur staat altijd voor je klaar en doet niet moeilijk als je nog eens met vragen langskomt. Uiteraard moet je hem niet ’s avonds laat of in weekenden lastigvallen, maar het is wel fijn om te weten dat hij tijdens kantooruren altijd bereikbaar is en vragen (gratis) beantwoord.

De ene hypotheekadviseur is beter dan de andere. Sommige mensen proberen een hypotheek af te sluiten zonder hypotheekadviseur, maar dit blijkt vaak erg moeilijk. Daarom kun je beter adviseurs vergelijken om een goede te vinden. Bij producten kun je het verschil tussen goed en slecht vaak aan de prijs zien, maar bij hypotheekadviseurs helaas niet. Je zult het zelf moeten ontdekken. Gelukkig kun je met deze vijf signalen goed inschatten of je een goede hypotheekadviseur hebt getroffen. Heb je op dit moment een koopwoning die je te koop wilt zetten? Zó kies je de juiste makelaar!

Reacties