Foto: zonneplan-Ken-duurzaamheidslening-toe-op-basis-van-verwachte-besparing

'Ken duurzaamheidslening toe op basis van verwachte besparing'

De oorlog in Oekraïne, met torenhoge energieprijzen als gevolg, leidt tot een enorme run op zonnepanelen, warmtepompen en betere isolatie.

Alleen beschikt niet iedereen over de financiële mogelijkheden om zijn woning te verduurzamen. Daarom zouden banken moeten kijken naar het besteedbaar inkomen ná realisatie van een energiebesparende maatregel. Daarmee zouden ook huishoudens met een lager inkomen in aanmerking kunnen komen voor een duurzaamheidslening. Dat betoogt energiespecialist Glenn van der Linde van Zonneplan.

Omdat het verduurzamen van de woning al gauw enkele duizenden euro’s kost, zijn hier in Nederland diverse leningen voor beschikbaar. Alleen beoordeelt de bank een aanvraag voor zo’n lening op basis van het actuele besteedbaar inkomen. In veel gevallen acht de bank de maandlasten te hoog, waardoor de aanvraag wordt afgewezen. Van der Linde beargumenteert echter dat de maandlasten juist aantoonbaar afnemen door met behulp van een lening te investeren in een duurzamer huis, ook ná betaling van de maandelijkse aflossing en rente.

Kredietwaardiger ná verduurzaming

“Laten we zonnepanelen als uitgangspunt nemen”, legt Van der Linde uit. “Een set van tien panelen, waarvoor je 4000 euro betaalt, levert je minimaal 220 kWh per maand op. Die stroom hoef je dus niet af te nemen van je energieleverancier. Het CBS hanteert momenteel een gemiddelde kWh-prijs van 37,8 cent, dus je bespaart maandelijks zo’n 83 euro op je energiekosten.”

Hij vervolgt: “Over het terugbetalen van de lening van 4000 euro mag je doorgaans tien jaar doen. Dat komt bij een rentepercentage van 1,6 procent neer op 36 euro per maand. Je houdt in dit voorbeeld maandelijks dus 47 euro meer over dan vóór de installatie van de zonnepanelen. Dat maakt je na toepassing van deze verduurzamingsmaatregel kredietwaardiger dan daarvoor het geval was”, aldus de energiespecialist van Zonneplan.

Duurzaam wonen voor iedereen

Van der Linde is van mening dat de huidige energiecrisis de kloof tussen arm en rijk vergroot. “Wie geld heeft, wordt nauwelijks geraakt door hogere energiekosten. De klap komt het hardst aan bij de grote groep lage en middeninkomens. Daarom is het van groot belang dat ook Jan Modaal (dus heus niet alleen huishoudens met een minimuminkomen) zijn huis kan verduurzamen. En juist dát zijn de huizen waar de nodige winst valt te behalen.”

Zonnepanelen vaker gekocht met eigen geld

Overigens werden zonnepanelen de laatste jaren steeds vaker met eigen geld gekocht. In 2021 maakte slechts 16 procent van de zonnepanelenkopers gebruik van een lening, tegen 32 procent in 2019, zo berichtte Solar Magazine onlangs op basis van cijfers van Zonneplan. Dat lijkt deels te herleiden zijn tot de coronacrisis, als gevolg waarvan veel Nederlanders meer gespaard hebben. “Maar bovenal zijn de leennormen in de afgelopen jaren aangescherpt, waardoor eenvoudigweg minder mensen in aanmerking komen voor zo’n lening”, sluit Van der Linde af.

Meer informatie: www.zonneplan.nl

Reacties