Waarom moet ik “ aan de warmtepomp”?

In 2050 wordt er geen aardgas meer gebruikt om je woning te verwarmen en zal vooral elektriciteit de energiebron zijn.

Een warmtepomp werkt op elektriciteit, waarbij de hybride warmtepomp je woning verwarmt en zorgt voor het warme water en samenwerkt met je CV-ketel.

De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van je verwarming. Bijvoorbeeld wanneer het buiten koud is – bij een ATAG warmtepomp is dat pas vanaf -7°C graden –springt de CV-ketel bij. Een hybride warmtepomp kan je zien als tussenoplossing naar een volledig elektrische warmtepomp. Zo kan je je woning in stappen verduurzamen door bijvoorbeeld eerst je woning beter te isoleren.

Is een warmtepomp zuiniger dan een CV-ketel?

Het rendement van een warmtepomp – zeg maar hoe energiezuinig deze is – is veel hoger dan van je CV-ketel. De energiezuinigheid wordt uitgedrukt in eenheid COP. De COP (Coëfficient Of Performance) vertelt je hoeveel energie je terugkrijgt voor elke kWh elektriciteit die een warmtepomp verbruikt. Een COP van bijvoorbeeld 5 betekent dat voor elke hoeveelheid energie die de warmtepomp gebruikt , dit 5 eenheden warmte oplevert. Met andere woorden je hebt een rendement van 500%. Vergeleken met een CV-ketel zeer hoog, want een CV- ketel haalt een rendement van gemiddeld 95%.

De COP staat niet vast en hangt onder andere af van het temperatuurverschil van de buitenlucht en de temperatuur, dat je verwarming afgeeft naar bijv. de woonkamer. Hoe kleiner het temperatuurverschil is, hoe hoger het rendement. Daarom is in de winter het rendement van de warmtepomp ook altijd lager.

En hoe zit dat bij een ATAG warmtepomp?

De ATAG Energion warmtepompen kennen een COP van minimaal 5 bij een buitentemperatuur van +7°C en een afgiftetemperatuur van 35°C. Dit wordt in documentatie vaak aangeduid als COP A7W35. 

Een voorbeeld: Bij een ATAG Energion warmtepomp is de COP bij een buitentemperatuur van 7 °C en een afgiftetemperatuur van 35 °C maar liefst 5,1. Dit betekent dat je voor elke kW, die er aan elektriciteit wordt ingestopt, je er 5,1kW warmte voor terugkrijgt. Stop je er 2 kW in, dan krijg je dus 10,2 kW aan warmte terug.

Waarom een ATAG Energion hybride warmtepomp?

Een Energion hybride warmtepomp heeft voordelen, omdat je CV-ketel kan blijven hangen.
Er komt een klein kastje – de binnenunit – naast of onder je CV-ketel te hangen. Buiten wordt de buitenunit geplaatst, die de buitenlucht gebruikt om je woning te verwarmen. Het grote voordeel van een hybride ATAG warmteomp is dat -wanneer je woning nog niet voldoende is geïsoleerd, nog geen laag temperatuurradiatoren en/of vloerverwarming heeft – het toch altijd comfortabel warm blijft in je woning. Immers de CV-ketel springt bij wanneer de warmtepomp onvoldoende kan verwarmen. Je moet het zo zien: een CV-ketel neemt de verwarming over op moeilijke (lees koude) momenten.

Wat kost een ATAG hybride warmtepomp?

De vanaf prijs van een hybride 4/5 kW ATAG warmtepomp bedraagt minimaal €5500. Dit is zonder installatiekosten, zonder eventuele nieuwe CV-ketel. Van dit bedrag gaat de ISDE-subsidie nog vanaf. In de praktijk betekent dat er een bedrag van tenminste €2.700 en maximaal €3.600 van bovengenoemde prijs afgaat. Let op: Installatiekosten zijn niet inbegrepen. Je kunt het beste bij een ATAG GreenDealer navragen wat in jouw specifieke situatie een warmtepomp kost.

Levert een Energion warmtepomp mij ook wat op? 

Algemeen kan je zeggen dat je met een hybride warmtepomp minimaal 70% bespaart op je aardgasverbruik. Daar tegenover staat natuurlijk wel een hoger elektriciteitsverbruik. Echter de totale energierekening gaat fors naar beneden. Dit is wel afhankelijk van het aantal bewoners, hoe de woning is geïsoleerd en wat je nu betaalt voor je aardgas en elektriciteit.

Besparingen met warmtepompen zijn groter in vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen. Ook geldt: hoe hoger je huidige gasverbruik en hoe ouder je woning is, des te groter is de besparing.

Meer weten?

Meer informatie is te lezen op de ATAG website, die adviezen en bespaartips geeft. Ook vind je hier een overzicht van de ATAG GreenDealers.