Met deze 5 zaken moet je rekening houden bij het infrezen van je vloerverwarming

Wil jij graag vloerverwarming in je bestaande woning? Dan is infrezen een prima optie. Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden.

Guido van Loon 16 Mei 2022

Vloerverwarming wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden. Het is een erg prettige manier van verwarmen. Want zeg nu zelf: nooit meer koude voeten in huis, wie wordt daar nu niet enthousiast van? Bij een nieuwbouwhuis is het vrij eenvoudig; daar kun je er voor kiezen om vloerverwarming direct te laten installeren.
Bij een bestaande woning gaat dat natuurlijk niet. Maar ook daar zijn mogelijkheden. Hierbij wordt vaak gekozen voor het infrezen van vloerverwarming. In dit artikel benoemen we 5 zaken waarbij je bij het infrezen van vloerverwarming rekening mee moet houden. Maar eerst: wat is infrezen eigenlijk?

Infrezen

Met vloerverwarming infrezen bedoelen we eigenlijk het aanleggen van vloerverwarming door sleuven in de dekvloer te maken, waar vervolgens de verwarmingsbuizen in geplaatst kunnen worden. Deze sleuven worden gemaakt met speciale apparatuur. Als de buizen in de sleuven liggen en ze naar behoren werken worden de sleuven opgevuld met cement.

Waar moet je op letten bij het infrezen van vloerverwarming?

1. Zorg dat de buizen ver genoeg in de sleuf liggen

Een probleem dat regelmatig voor komt, is dat de buizen niet diep genoeg in de sleuf liggen. Het gevolg hiervan is dat ze niet ín maar gelijk liggen met de dekvloer of er zelfs bovenuit steken. Wat er dan gebeurt, is dat de warmte niet goed verspreid kan worden. Zorg er dan ook voor dat de buizen minimaal 5 mm onder het niveau van de dekvloer liggen.

2. Zorg dat je altijd weet waar leidingen lopen

Zoals we hebben uitgelegd worden bij infrezen uitsparingen gemaakt in de bestaande ondervloer. Hier worden de buizen vervolgens in gelegd. Belangrijk is om vooraf in kaart te brengen waar je leidingen lopen. Zo weet je zeker dat je deze niet kunt raken.

3. Zorg dat je een professional het werk laat doen

Het infrezen van vloerverwarming is niet zomaar even een klusje. Dit moet je echt door een professional met de juiste apparatuur laten doen. Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die hier in gespecialiseerd zijn. Ook bij jou in de buurt zullen er genoeg opties zijn, of je nu in het noorden van het land woont of bijvoorbeeld in Breda. Ontdek hier meer over de mogelijkheden: www.fhcn.nl.

4. Zorg voor een goede egalinelaag

Het is belangrijk te zorgen voor een stevige egalinelaag die de leidingen goed beschermen en (volledig) afdekken. Zo ligt er een goede ondervloer voor de nieuwe vloerbedekking. De lijm kan op deze manier op de juiste wijze afbinden, waardoor de warmtegeleiding beter tot zijn recht zal komen.

5. Controleer of je vloer geschikt is voor infrezen

Niet elke vloer is geschikt om vloerverwarming in te frezen. Een tegelvloer kan bijvoorbeeld problemen opleveren. Betonvloeren of pvc-vloeren zijn het meest geschikt. Verder werkt ook de isolatie beter bij deze vloeren, zodat er minder warmte verloren gaat.

Reacties