Foto: 2022/WARP_systems_vloerverwarming-10-voordelen.jpg

De 10 voordelen van vloerverwarming

Wil je weten welke voordelen vloerverwarming jou kan opleveren om te zien of het de moeite waard is?

Twijfel je over of je wel of niet voor vloerverwarming gaat in jouw huis of kantoorpand? En wil je weten welke voordelen vloerverwarming jou kan opleveren om te zien of het de moeite waard is? WARP Systems heeft de 10 belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet. Ben je er na het lezen van dit lijstje toch nog niet helemaal uit? Dan zijn wij er natuurlijk voor je om alles met je door te spreken, zodat je de juiste keuze maakt.

Voordelen vloerverwarming op een rij

1. Geen koude voeten

Het eerste voordeel is er een waar je iedereen over hoort die vloerverwarming heeft: je hebt geen koude voeten meer. Doordat de vloerverwarming vanaf onder naar boven straalt, wordt de vloer opgewarmd. Zeker in de winter is dit erg fijn en comfortabel.

2. Lagere energiekosten

Bij vloerverwarming heb je lagere energiekosten dan bij bijvoorbeeld radiatoren. Bij lagetemperatuurvloerverwarming (LTV) zijn de kosten zelfs nog lager dan bij traditionele vloerverwarming. De watertemperatuur die dan nodig is om een ruimte te verwarmen is namelijk lager. De cv-ketel hoeft minder warm water aan te leveren en verbruikt daardoor minder energie. Dat resulteert in lagere energiekosten.

3. Bespaar ruimte

Vloerverwarming gebruik je in de meeste gevallen als hoofdverwarming: in plaats van radiatoren. Dan hoef je dus niets aan de muur te hangen en ben je een stuk vrijer als het gaat om de inrichting van de ruimte.

4. Verwarm snel

Bij een lagetemperatuurvloerverwarming (let op: dus niet bij traditionele vloerverwarming) in combinatie met een lage opbouwhoogte – zoals bij de vloerverwarming van WARP Systems – is een ruimte supersnel warm.
Hoe dichter de vloerverwarming bij de afwerkvloer ligt, hoe sneller deze opwarmt. Zo is de warmte in een ruimte binnen 30-45 minuten al voelbaar. Dan hoef je dus niet uren van tevoren de verwarming aan te zetten en kun je de verwarming ‘s nachts lager zetten zonder dat je dan de hele ochtend in de kou zit. Doordat je de vloerverwarming alleen gebruikt wanneer je deze nodig hebt, verbruik je ook weer minder energie.

5. Betere luchtkwaliteit

Bij radiatoren stijgt de warmte op en daalt deze later weer naar beneden. Dit veroorzaakt een draaiende beweging. Hierdoor ontstaan stofnesten en komen stofdeeltjes weer terug in de lucht. Watergedragen vloerverwarming maakt gebruik van stralingswarmte. Hierdoor komt de lucht niet in beweging en stijgt de warme lucht ook niet. Stralingswarmte is overal voelbaar en stof komt niet terug de lucht in, waardoor de luchtkwaliteit in een ruimte beter wordt. Dat is beter voor de gezondheid, zeker voor mensen met bepaalde allergieën.

6. Geen onderhoud nodig

Bij vloerverwarming hoeft geen onderhoud te worden verricht. Je cv-ketel of warmtepomp moet uiteraard wel gewoon worden onderhouden, maar de vloerverwarming zelf heeft geen (jaarlijkse) onderhoudsbeurten nodig. Daar hoef je dus niet aan te denken en niets voor te regelen.

7. Veilig

Heb je kleine kinderen? Die kunnen zich branden aan een hete radiator. Bij vloerverwarming heb je dat risico niet. De verwarming zit veilig onder de grond.

8. Koelen met vloerverwarming

Kies je voor een lagetemperatuurvloerverwarming die je aansluit op een warmtepomp? Dan kun je ook koelen! Er stroomt dan in plaats van warm water koud water door de vloerverwarmingsbuizen heen. Dat heeft een verkoelend effect in de ruimte. Wel zo prettig in de zomer, zeker in geïsoleerde ruimtes waar de warmte in de zomer lang blijft hangen en moeilijk weg te krijgen is.

9. Gelijkmatige warmte

Doordat de vloerverwarming over het hele vloeroppervlak is verdeeld, is overal in de ruimte deze stralingswarmte voelbaar. Met convectiewarmte bij een radiator is het bovenin de ruimte warmer dan onderin. Dit veroorzaakt onaangename temperatuurverschillen. Hoe dichter de vloerverwarmingsbuizen bij elkaar liggen hoe gelijkmatiger de warmte is.

10. Comfort

Het laatste punt is eigenlijk ook gelijk een samenvatting van alle andere voordelen van vloerverwarming: comfort. Vloerverwarming is fijn en werkt snel. De warmte is gelijkmatig verdeeld én het heeft gezondheidsvoordelen. De kwaliteit van je leefomgeving gaat omhoog. Vloerverwarming is dus comfort verhogend.

Kies het systeem dat past bij jouw situatie

Je hebt nu gezien welke voordelen vloerverwarming je oplevert. Ben je overtuigd dat dit de juiste oplossing is voor jouw huis of kantoorpand? Vraag dan direct geheel vrijblijvend een offerte aan. Dan krijg je supersnel inzicht in alle mogelijkheden voor jouw situatie.

Meer van WARP Systems Vloerverwarming
Reacties