Foto: 2021/tado-slimme-thermostaat-voordelen.jpg

Slimme thermostaten zijn 10x voordeliger

Nieuw rapport van Gemserv: slimme thermostaten zijn 10x voordeliger in het verlagen van de gasrekening dan andere methoden.

Slimme thermostaten kunnen de stookkosten met 22% verlagen, wat leidt tot een besparing van €216 voor een gemiddeld Nederlands huishouden.[1] Dit levert het hoogste investeringsrendement op in vergelijking met warmtepompen, zonnepanelen en isolatie.

De energieprijzen stijgen snel. Een nieuw onderzoek uitgevoerd door Gemserv laat zien dat slimme thermostaten het grootste potentieel per uitgegeven euro bieden om CO2-uitstoot te verminderen en kosten te besparen. In het rapport worden slimme thermostaten vergeleken met andere methoden om huizen koolstofarm te maken, zoals het plaatsen van zonnepanelen, het installeren van warmtepompen of het aanbrengen van isolatie. Door het gebruik van slimme thermostaten kunnen bewoners hun rekening met €216 per jaar verlagen.

Het onderzoek, peer-reviewed door dr. Tim Forman, Professor of Sustainability aan de Cambridge Universiteit, analyseerde verschillende soorten van woningen in Europa en de meest voorkomende manieren om de uitstoot van koolstof te verminderen. De focus lag hierbij op de kosten van producten en de installatie, hoeveel de CO2-uitstoot is afgenomen en de kosten die consumenten jaarlijks besparen op hun gasrekening.

Van alle soorten woningen en alle methoden om CO2-uitstoot te verminderen, waren slimme thermostaten het meest kosten- en energiebesparend. Kijkend naar een gasrekening van een gemiddeld Nederlands huishouden van €980 per jaar, besparen huishoudens gemiddeld €216 [2] per jaar met een slimme thermostaat. De besparingen kunnen nog hoger zijn als de consumentenprijzen voor energie blijven stijgen, zoals nu het geval is.

Maatregelen zoals het plaatsen van warmtepompen, zonnepanelen of het aanbrengen van isolatie kunnen 10x meer kosten dan de aanschaf van een slimme thermostaat. De meest kosteneffectieve stap naar bescherming tegen de prijsstijgingen is om te investeren in een slimme thermostaat en het energieverbruik te verminderen. Overweeg je om te investeren en de energierekening van je huis te verlagen? De onderstaande grafiek laat de effectieve besparingen op de gasrekening per geïnvesteerde €100 zien:

Het rapport geeft dus aan dat slimme thermostaten het meest kosteneffectief zijn, maar ook dat isolatie, zonnepanelen en warmtepompen allemaal belangrijke methoden zijn om energie te besparen en huizen groener te maken. Om hogere besparingen en netto-nuldoelstellingen in 2050 te bereiken, zullen al deze maatregelen gecombineerd moeten worden. 

“Koolstofarme verwarming, opwekken van hernieuwbare elektriciteit en betere isolatie spelen allemaal een sleutelrol in het koolstofvrij maken van huishoudens. Maar dit onderzoek laat zien dat slimme thermostaten een consistent financieel rendement bieden en tegelijkertijd koolstof besparen – uniek als je kijkt naar de vier technologieën die we hebben geanalyseerd”, zegt Christopher Lewis, economisch analist bij Gemserv.

Christian Deilmann, Co-Founder en CPO van tado°, zegt: “Slimme thermostaten zijn niet alleen de meest aantrekkelijke manier om geld te besparen en energieverbruik te verminderen, ook de instap- en installatiekosten zijn het laagst. Hierdoor kunnen woningen hun CO2-verbruik en energierekening verlagen.”

“Nu de energiekosten in Europa stijgen, is het verlagen van het energieverbruik de beste optie voor consumenten om hun energierekeningen te verlagen. Dit is iets waar slimme thermostaten uitermate geschikt voor zijn. Bewoners kunnen zelf een slimme thermostaat installeren, zonder een installateur, in minder dan een uur en tegen lage kosten”, vervolgt Deilmann.

Lees hier het volledige rapport. Bezoek voor meer informatie over slimme thermostaten en hun voordelen tado.com.

[1] Gebaseerd op een verlaging van 22% van de gemiddelde gasrekening, aldus: www.milieucentraal.nl

[2] Gebaseerd op de gemiddelde gasrekening, aldus: www.milieucentraal.nl

Reacties