Snel en eenvoudig besparen op gas – kleine veranderingen

Bij iedereen bekend: de hoge energierekening. Na in november en december te zijn gecompenseerd, is de steun van de overheid helaas voorbij. Hoe nu verder?

We kennen het allemaal, de hoge energierekening. Na in november en december te zijn gecompenseerd, is de steun van de overheid helaas voorbij. De belastingen zijn weer van toepassing op de energiekosten en er is dan wel en prijsplafond ingesteld, of dat écht de juiste stap is naar een duurzame wereld… Gelukkig zijn er wel een aantal makkelijke stappen die je zelf kunt uitvoeren. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Begin met isoleren
Isoleren van je woning is een goede manier om de warmte binnen te houden. Hierdoor hoeft je systeem minder moeite te doen om de woning te verwarmen, omdat dit goed blijft hangen. Nu kun je kiezen voor maatregelen, zoals de vloer en de muren isoleren, maar dit zijn natuurlijk erg grote stappen. Wat je zelf snel en eenvoudig kan doen, is het plaatsen van tochtstrips in naden en kieren, een gordijn voor de voordeur hangen of bijvoorbeeld de verwarmingsbuizen isoleren. Deze kleine handelingen zorgen er voor dat je snel op gas bespaart tegen relatief lage kosten.

Alternatief verwarmen
De snelste manier om te besparen op gas, is om minder gebruik te maken van de CV ketel. Dit kun je op meerdere manieren doen. Ten eerste; ga eens na waar je allemaal radiatoren hebt hangen. Heb je deze nodig? Een slaapkamer hoeft nauwelijks of niet te worden verwarmd. Controleer daarom of deze allemaal dicht zitten. En zit je eigenlijk altijd stil achter en bureau? Misschien is infrarood dan een goed idee. Verder kun je kiezen voor verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp, een airconditioner. Hiermee kun je heel gericht een ruimte verwarmen, tegen lagere kosten dan met gas. Je heb maar kort energie nodig en snel een comfortabele binnenruimte. Bijkomend voordeel; als het ’s zomers warm is, kun je er ook mee koelen en heb je dus dubbel plezier van de airco!

Blijf ventileren
Ook al wil je zoveel mogelijk besparen: zorg ervoor dat je altijd blijft ventileren. Ventileren kost misschien wel energie, maar is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Zorg dus ervoor dat roosters open staan of ramen op een kiertje. Een aantal lucht-lucht warmtepompen van Panasonic hebben geïntegreerde nanoe™ X technologie. Hiermee wordt de binnenlucht onder andere gezuiverd van pollen, stofdeeltjes en bepaalde virussen, zoals Sars-Cov-2.

Overstappen naar gasloos
De beste manier om te verduurzamen en te besparen op gas, is natuurlijk helemaal van het gas gaan. Dat begint al bij je kookplaat. Vervang de gaspitten door een elektrische kookplaat en start met koken op inductie. Daarnaast kun je kiezen voor een warmtepomp. De Aquarea-lijn van Panasonic komt binnenkort met de L-generatie. Deze is uitermate geschikt voor bestaande bouw. Hierin zit het natuurlijke koudemiddel propaan (R290). Dit heeft slechts een aarde opwarmingevermogen (GWP) van 3. Super duurzaam dus. Het is even een investering, maar door de besparing op gas en de subsidie die je er op kunt aanvragen, is het een mooi alternatief om te verduurzamen en direct te besparen.