Overweeg je een warmtepomp? Kies dan voor een future proof model

Een warmtepomp die gebruik maakt van het natuurlijke koudemiddel R290 is niet alleen milieuvriendelijk maar ook een ideaal, future proof alternatief voor de cv-ketel..

Vorig jaar heeft het kabinet besloten dat na 2026 bij vervanging van de cv-installatie gekozen moet worden voor een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dat een (hybride) warmtepomp. Deze zorgt voor een aanzienlijke reductie van het gasverbruik, wat zowel het klimaat als de portemonnee ten goede komt.

Natuurlijk koudemiddel
Daarnaast heeft dit verwarmings- en koelingssysteem zich in de loop der jaren verder ontwikkeld en is steeds milieuvriendelijker geworden. Zo werkt iedere warmtepomp met een koudemiddel, dat nodig is om warmte uit de bron (lucht of bodem) te halen en over te brengen aan het water van de installatie. Jarenlang was R410A dé standaard als koudemiddel in warmtepompen, maar dat wordt geleidelijk vervangen door R32 en nu zelfs door het natuurlijke R290, oftewel propaan.

Ter vergelijking, het f-gas R410A heeft een aardopwarmingsvermogen (GWP) van 2.088 terwijl het natuurlijk koudemiddel R290 (geen f-gas!) gelijk is aan 3. Dat betekent dat het schadelijke opwarmende effect van R410A ten opzichte van CO2 vele malen groter is dan bij propaan (R290), wat bijna nihil is.

Zonder ingrijpende aanpassingen
De nieuwste innovatie van Panasonic, de Aquarea L-generatie, maakt gebruik van dit natuurlijke koudemiddel. Deze nieuwe lucht-water warmtepompserie is ontworpen om de eigenschappen van het R290-koudemiddel te maximaliseren. Dat maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C.

Radiatoren hebben een hoge temperatuur nodig voor een optimale werking. Daardoor is deze warmtepomp een ideale vervanger van de cv-ketel, doordat het systeem gebruik kan maken van de bestaande leidingen en radiatoren in de woning. Verduurzamen is dus ook zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing mogelijk.

Laag geluidsniveau
De Aquarea L-generatie lucht-water warmtepomp bestaat uit een binnendeel, dat op de plek van de cv-ketel komt en een buitendeel. De buitenunits zijn volledig opnieuw ontworpen en hebben een eigentijds antraciet chassis. Daarnaast hebben ze een laag geluidsniveau, waardoor er meer plaatsingsmogelijkheden zijn.

Verder heeft het systeem verschillende mogelijkheden voor slimme besturing en monitoring van het energieverbruik. De Aquarea Smart Cloud biedt een intuïtieve bediening van de warmtepompen vanaf iedere smartphone, tablet of computer, met programmering van verwarming op afstand, monitoring van het energieverbruik en een melding in geval van een storing.

Future proof
Een warmtepomp dat gebruik maakt van het koudemiddel R290 is daarom niet alleen milieuvriendelijk maar ook een ideaal alternatief voor de vervanging van een cv-ketel in een bestaande woning. De Panasonic Aquarea L-generatie warmtepompen zijn bovendien zeer energie efficiënt en hebben een A +++ energielabel. Daarnaast kom je bij de aanschaf van een warmtepomp in aanmerking voor een subsidie tot €4.350,-. Dat maakt de keuze voor een future proof model alleen maar makkelijker.