Foto: DuoZone_Reno

Itho Daalderop introduceert vraaggestuurde ventilatiesystemen DuoZone Reno en MultiZone

Het ventilatie-assortiment is uitgebreid met de vraaggestuurde systemen DuoZone Reno en MultiZone.

17 Februari 2024

De steeds betere isolatie van Nederlandse woningen verhoogt de noodzaak van goed werkende ventilatiesystemen, om het binnenklimaat gezond te houden. Op de innovatieafdeling van Itho Daalderop in Tiel staan de ontwikkelingen rondom ventilatie-oplossingen dan ook niet stil. Zo introduceren wij binnenkort de nieuwe vraaggestuurde ventilatiesystemen DuoZone Reno en MultiZone.

Het DuoZone Reno systeem ontving een nominatie voor de VSK Award in de categorie Gezond & Comfort. De jury noemt balansventilatie met warmteterugwinning (WTW) de nieuwe standaard en ziet in ons systeem een oplossing voor het opwaarderen van een ventilatiesysteem, met zo min mogelijk kosten, materiaal en overlast. Vooral in de corporatiemarkt staat deze uitdaging hoog op de agenda. Zoals de naam doet vermoeden, is ons nieuwe ventilatiesysteem uitermate geschikt voor toepassing in renovatieprojecten.

Balansventilatie met warmteterugwinning voor de bestaande bouw

Vraaggestuurd ventileren, met warmteterugwinning per zone, kan met DuoZone Reno gemakkelijk in de bestaande bouw toegepast worden. Het bestaat uit een tweetal kleppen die rechtstreeks op een HRU WTW-unit van Itho Daalderop of in de toevoerkanalen geplaatst kunnen worden. Daarnaast omvat het twee CO2-sensoren, te plaatsen in de woonkamer en de hoofdslaapkamer, die draadloos communiceren met de zonekleppen. Het systeem kan worden toegepast in combinatie met onze HRU ECO 300 en HRU 400, en met de binnenkort te introduceren HRU 300 en HRU 375.

DuoZone Reno kan een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van woningen uit de jaren 70 en jonger. Hierin is vaak al een installatie met mechanische ventilatie (systeem C) aanwezig, dat met DuoZone Reno kan worden omgebouwd tot vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning (systeem D). De toepasbaarheid van een WTW-systeem in de bestaande bouw wordt hiermee eenvoudiger en goedkoper. Het systeem maakt gebruik van de aanwezige afvoerkanalen voor afzuiging van de natte ruimten. Dat scheelt niet alleen in overlast voor de bewoners, maar ook in kosten. De toevoerkanalen voor de slaapzone worden eenvoudig via de zolder of het knieschot aangebracht. De luchttoevoer naar de woonkamer wordt centraal ingeblazen via de verkeersruimte (bijvoorbeeld de gang of het trappenhuis), waardoor de aanleg van een extra kanaal naar beneden niet nodig is.

Slimme, ruimtebesparende oplossing

In het innovatieproces van DuoZone Reno is ook nagedacht over ruimtebesparing. “Het gaat om twee kleppen die op het toestel geplaatst kunnen worden. Hiermee wordt het toestel zelf niet groter” bevestigt directeur innovatie Erik Caelen. Daarnaast worden de kleppen gevoed vanuit het toestel waardoor er geen extra stopcontact nodig is.

“Je realiseert een volwaardig balansventilatiesysteem in bestaande woningen met minder kanaalmeters, minder ventielen en zonder een nieuw aan te leggen verticaal ventilatiekanaal. Dat is op systeemniveau ruimtebesparend en vermindert de noodzaak tot het doorboren van beton en vloeren. Ook zullen werkzaamheden na het aanbrengen van ventilatiekanalen, zoals stuc- en schilderwerk en het maken van koven, beperkt blijven”, benoemt de innovatiedirecteur nog enkele voordelen die DuoZone Reno zeer geschikt maken voor de overstap naar balansventilatie in bestaande woningen.

Optimaal ventileren met MultiZone

Het tweede ventilatiesysteem dat Itho Daalderop binnenkort introduceert is MultiZone, waarmee ventilatie plaatsvindt op basis van de ventilatievraag per ruimte. Dit systeem bestaat uit een plenum, voorzien van kleppen, en een MZR-regelunit die op een HRU WTW-unit kunnen worden aangesloten, alsmede CO2-sensoren in iedere verblijfsruimte.

Dit geavanceerde woningventilatiesysteem maakt gebruik van warmteterugwinning en centrale luchttoevoer via de verkeersruimte. Het gebruik van deze ruimte voor centrale, voorverwarmde en gefilterde luchttoevoer maakt het systeem uniek. Daarnaast voert MultiZone automatisch vraaggestuurd lucht af, waarmee het optimale, comfortabele en energiezuinige ventilatie in de woning waarborgt. Deze innovatie is te combineren met onze HRU 400 en de nieuw te introduceren HRU 300 en HRU 375.

De CO2-sensoren meten in iedere verblijfsruimte het CO2-gehalte, een vochtsensor in de badkamer meet de relatieve luchtvochtigheid. Zo heeft iedere ruimte altijd het perfecte binnenklimaat, waarbij tocht, dat in veel bestaande systemen een probleem kan zijn, definitief tot het verleden behoort.

Installateursgemak

Bij de ontwikkeling van MultiZone is ook nagedacht over installateursgemak. De inbedrijfstelling van het systeem gebeurt middels de Service App van Itho Daalderop. De configuratie kan vooraf op kantoor worden ingeladen via de cloud en bij het inbedrijfstellen van het systeem worden ingeladen in het systeem. Ook hoeven de afzuigroosters, die in alle natte ruimten en in de verblijfsruimten zitten, niet te worden ingeregeld, omdat de kleppen in het plenum dit verzorgen.

Reacties