Foto: Warmtepomp_stock

De voordelen van een warmtepomp

Denk je er aan over te stappen op een warmtepomp? Lees hier van welke voordelen je dan van profiteert!

Theo Vliegop 15 Februari 2023

De voordelen van een warmtepomp

Warmtepompen zijn tegenwoordig hét thema als het gaat om energiebesparing en het verwarmen van woningen. Ze bieden een duurzaam alternatief voor een CV-ketel en helpen tegen het onnodig opmaken van gas als fossiele brandstof. Vanaf 2026 verplicht de overheid huiseigenaren zelf tot het gebruik van een hybride warmtepomp of een ander duurzaam alternatief wanneer een CV-ketel vervangen moet worden.

Genoeg reden om je eens te verdiepen in warmtepompen dus! Wij helpen je graag een handje door uit te leggen wat een warmtepomp is en wat de voordelen zijn.

Wat is een warmtepomp?

Wil jij een warmtepomp kopen? Of weet je het nog niet helemaal zeker? Dan is het goed om te weten wat je precies in huis gaat halen. We leggen je daarom graag uit wat een warmtepomp precies is.

Kortgezegd is een warmtepomp een zuinig en duurzaam alternatief voor een CV-ketel. Het apparaat kan het makkelijkst worden gezien als een omgekeerde koelkast. Waar een koelkast echter warme lucht buiten de koelkast omzet naar koude lucht om die vervolgens binnenin de koelkast af te geven, zet een warmtepomp koude lucht om in warme lucht. De warmte wordt onttrokken aan het proces van verdampen en condenseren. De warmtepomp concentreert de warmte vervolgens en geeft het af aan de verwarmingselementen in je huiskamer. En het mooiste van alles? De pomp werkt op elektriciteit, niet op gas. Neem je vervolgens ook nog eens volledig groene stroom af, dan verwarm je je huis 100% duurzaam!

De voordelen op een rijtje

Het mogelijk duidelijk zijn: een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een CV-ketel. Duurzaam betekent in dit geval dat de pompen een bijdrage leveren aan een langer behoud van onze planeet, doordat ze fossiele brandstoffen sparen zorgen voor minder CO² uitstoot. Maar warmtepompen bieden meer voordelen. We sommen ze even voor je op:

  • Je bespaart op je energiekosten, omdat gas vaak de grootste en duurste post is op je energierekening
  • Je woning wordt toekomstbestendig. De overheid verplicht namelijk het in gebruik nemen van minimaal een hybride warmtepomp vanaf 2026 wanneer je CV-ketel vervangen moet worden. Door nu al over te stappen is jouw woning dus klaar voor de toekomst.
  • Een warmtepomp zorgt voor een waardevermeerdering van je woning. Een duidelijk trend in de woningbouw is dat het steeds duurzamer wordt gedaan. Met een warmtepomp ga je mee in deze trend en dat zorgt voor een betere verkooppositie wanneer je je woning ooit wilt verkopen.

Voldoende reden dus een warmtepomp aan te schaffen, mocht je nog twijfelen.

Duurzaamheid wordt gestimuleerd

Om de overstap naar warmtepompen (en andere vormen van duurzame alternatieven voor de CV-ketel) te stimuleren, stelt de overheid een subsidie beschikbaar. Met de zogenaamde investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan je al woningeigenaar een subsidie krijgen waarmee je een deel van de aanschaf en de installatie van een warmtepomp kunt bekostigen. Hierbij geldt dat hoe duurzamer de oplossing die je voornemens bent te nemen, hoe hoger de subsidie uit kan vallen.

Waarom nu een warmtepomp?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zitten er veel voordelen aan een warmtepomp. Helemaal in de huidige tijd waarin de energieprijzen ongekende hoogtes bereiken is een warmtepomp een goed idee! Daar komt bij dat het hoogtepunt misschien nog niet eens is bereikt.

Ook het feit dat er momenteel vanuit de overheid een subsidie beschikbaar is voor de aanschaf van o.a. een warmtepomp maakt het nu een juist moment om de overstap te maken. Genoeg reden om nu al de overstap te maken en niet te wachten tot het moment dat het verplicht wordt.

  

Reacties