Foto: nieuwbouw_Leidschendam

De voordelen van duurzame nieuwbouw

Duurzaamheid en nieuwbouw zijn tegenwoordig niet meer van elkaar te scheiden.

Theo Vliegop 18 April 2023

Met hoge energierekeningen en de opwarming van de aarde in het achterhoofd wordt er steeds gekeken naar mogelijkheden om nieuwbouwwoningen zo duurzaam mogelijk te maken; en dat lukt aardig!

Wat begon als een goed geïsoleerd huis is uitgegroeid tot een geheel energieneutrale nieuwbouwwoning. In dit blog gaan we kijken naar de voordelen van duurzame nieuwbouw. We gaan de onderwerpen energiebesparing, CO2 verlagen en waardeverhogingen uitlichten met nieuwbouwwoningen in het perspectief. Ben jij klaar om te kiezen voor een duurzame toekomst?

Je bespaart op de energierekening

Zeg je duurzaamheid, dan zeg je besparen op je energierekening. Alhoewel energiebesparing en duurzaamheid in theorie verschillende begrippen zijn, overlappen ze elkaar voor het grootste gedeelte.

Veel bestaande huizen worden tegenwoordig geïsoleerd en krijgen duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of warmtepompen. Dit is natuurlijk erg goed, alleen zijn deze huizen er vaak niet voor ontworpen. Een groot voordeel van duurzame nieuwbouw is dat er vanaf het begin al rekening gehouden kan worden met deze energiebesparing.

Bij de beschikbare nieuwbouw in Leidschendam wordt er vanaf de bouwplannen al gekeken naar de energiezuinigheid van een woning. Dit gebeurt op veel verschillende manieren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Rekening houden met de zonsopkomst en zonsondergang om zoveel mogelijk lichturen op de zonnepanelen te krijgen;
  • Het meenemen van de warmtepomp in de bouwtekeningen zodat deze niet in de weg staat;
  • Het plaatsen van goede isolatie tijdens de bouw.

Je stoot minder CO2 uit

We leven in een wereld waar men steeds bewuster bezig is  met de ecologische voetafdruk. Het terugdringen van onze CO2-uitstoot is een belangrijk onderdeel hiervan.

Duurzame nieuwbouw is vaak ontworpen om zo min mogelijk energie te verspillen. Dit gebeurt door middel van goede isolatie. Hierdoor is er minder energie nodig om je huis te verwarmen of op temperatuur te houden. Hoe minder energie er nodig is, hoe minder CO2 er dus wordt uitgestoten.

Hiernaast kan een huis volledig zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie door gebruik te maken van zonnepanelen, turbines of warmtepompen. Hierdoor ben je niet afhankelijk van het stroomnet. De stroom in Nederland komt voornamelijk uit de verbranding van fossiele brandstoffen. Wanneer je zelf al je stroom opwekt en water verwarmt, ben je energieneutraal bezig. Zo verklein je jouw ecologische voetafdruk met een groot gedeelte. Wel zo’n fijn idee!

De waarde van je huis stijgt

In 2022 is er een onderzoek gedaan naar de correlatie tussen het energielabel van een huis en de waarde ervan. Wat blijkt, dezelfde woning met een hoger energielabel is aanzienlijk meer waard. Een woning met energielabel C brengt gemiddeld 7,9% meer op dan een vergelijkbare woning met een G-label.

Bovendien is hieruit gebleken dat kopers veel waarde hechten aan het energielabel van een huis. Met andere woorden, het is makkelijker om je huis te verkopen wanneer je een energiezuinige woning hebt.

Het loont dus zeker om je huis te verduurzamen of om te kiezen voor duurzame nieuwbouw. Zowel op moreel gebied als in de portemonnee!

Duurzame nieuwbouw: ben jij klaar voor de toekomst?

Al met al komt een duurzame nieuwbouwwoning met veel voordelen. Toch haken veel mensen af omdat ze een woning te duur vinden. Dit is totaal niet nodig. Doordat je op de lange termijn veel kosten bespaart, is een duurzame woning juist goed voor de portemonnee.

Een duurzame nieuwbouwwoning is de beste optie voor hen die een duurzame levensstijl omarmt. Hiernaast draag je bij aan een betere toekomst voor ons allemaal. Zet de stap tot het verduurzamen van jouw woning of begin de zoektocht naar een duurzame nieuwbouwwoning vandaag nog. Een groenere toekomst, dat wil jij toch ook?

Reacties