Dé ideale combinatie: warmtepomp en zonnepanelen

De energie die door zonnepanelen wordt opgewekt kan direct worden gebruikt voor verwarmen, koelen en de productie van warm tapwater.

Half augustus kondigde energieleverancier Vandebron als een van de eerste aan kosten in rekening te brengen voor het terugleveren van stroom aan het net. Het bedrijf zegt dat de heffing in de praktijk betekent dat mensen met zonnepanelen iets minder voordeel krijgen dan dat ze nu hebben maar nog steeds voordeliger uit zijn dan wanneer ze geen panelen zouden hebben. Hoe kan je zorgen dat je optimaal gebruik maakt van het opgewekte vermogen én ook nog eens op de gasrekening bespaart? Een volledig elektrische warmtepomp voor verwarmen, koelen en warm tapwater biedt dan uitkomst.

Reductie gasverbruik
Doordat een warmtepomp op elektriciteit werkt, zorgt dat voor een aanzienlijke reductie van het gasverbruik. Het stroomverbruik wordt echter wel hoger, maar door deze (voor een deel) zelf te voeden met de stroom van de zonnepanelen wordt het een interessante optie.

Let daarbij wel op de energie-efficiëntie van de warmtepomp. De nieuwste lucht-water warmtepompen van Panasonic, de Aquarea L-serie, hebben de hoogste energielabels. Dat betekent dat deze systemen zeer energiezuinig zijn met een hoog rendement. Ze komen daardoor in aanmerking voor een subsidie tot €4.350,- per warmtepomp.

Ideale vervanger cv-ketel
Deze serie warmtepompen maakt gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290, oftewel propaan. Dat maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C. Radiatoren hebben deze hoge temperatuur nodig voor een optimale werking, waardoor de Aquare L-serie warmtepomp een ideale vervanger is voor de cv-ketel. Het kan gebruik maken van de bestaande leidingen en radiatoren in de woning. Bovendien heeft de binnenunit van het Bi-Bloc-model dezelfde afmeting als een gemiddelde cv-ketel, waardoor het zeer geschikt is voor renovatieprojecten.

Regeling verbruik zonne-energie
De Aquarea-warmtepompen kunnen eenvoudig worden verbonden met de zonnepanelen met behulp van een extra printplaat (CZ-NS5P). De energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt zo direct gebruikt voor verwarmen, koelen en de productie van warm tapwater. Met een aantal optionele accessoires zijn ook extra regelfuncties mogelijk, zoals de regeling van het verbruik van zonne-energie. Kortom, een warmtepomp en zonnepanelen vormen dé ideale combinatie.