Foto: Loodgieter_Almere

Bereid je woning voor op de komende herfstmaanden

Tot enkele dagen geleden genoot Nederland nog van zomers weer, totdat de zeer gewenste buien hun intrede deden.

De temperatuur is inmiddels flink gedaald, het is natter en men maakt zich langzaamaan op voor de herfstperiode. Niet alleen op te merken aan het weer, maar ook aan het feit dat de dagen korter worden. Welke klussen moeten er rondom de woning worden uitgevoerd in de herfstmaanden? Waarmee dien je rekening te houden, om de hulp van een loodgieter in Almere of Amsterdam niet te hoeven inschakelen? In dit artikel lees je er meer over.

Pas op voor verstoppingen rond de regenpijpen

De herfst is het seizoen waarin de bomen hun bladeren laten vallen. Met de harde wind op typische herfstdagen waaien de bladeren richting het dak, om vervolgens met het regenwater de afvoer in te worden gevoerd. Een grote hoeveelheid bladeren maakt dat de kans op een verstopping in de afvoer onder de regenpijp toeneemt. Het blad blijft aan de wand van de afvoer kleven, waarmee het een beginnende verstopping vormt. Een loodgieter in Hilversum raadt mensen aan de goten rondom hun woning regelmatig schoon te maken. Bij de bouwmarkt koop je een handige schep, waarmee je de bladeren en ander vuil uit de goot kunt scheppen. Ook het gebruik van een bladvanger is sterk aan te raden. Plaats deze over de regenpijpen aan het uiteinde van de dakgoot. De bladvanger vangt de bladeren op, waarmee de kans op een verstopping afneemt.

Zorg dat de heesters en struiken gesnoeid worden

Kijk ook naar de tuin in de weken voordat de temperatuur sterk daalt. Maai voor de laatste keer het gazon, zodat je deze in de wintermaanden met rust kunt laten. Het voorkomt schade aan de grasplanten. Ook bomen en bijvoorbeeld grotere struiken dienen gesnoeid te worden in de herfst. Zo geef je deze in het voorjaar de ruimte om opnieuw uit te lopen. Houd er rekening mee, dat niet alle bomen en struiken gesnoeid hoeven te worden in het najaar. Online vind je veel informatie over het onderhouden van de planten en heesters in jouw tuin. Heb je al beschermende hulpmiddelen in huis om de planten in te kunnen pakken op de eerste winterse dagen?

Smeer de sloten van je woning en fietsenschuurtje

Ter voorbereiding op de winterperiode is het niet alleen zaak om bijvoorbeeld bubbeltjesfolie in huis te halen voor het inpakken van kwetsbare bomen en planten. Zorg ook dat de sloten in je woning en bijvoorbeeld op de deur van de fietsenschuur gesmeerd worden. Het smeren van de sloten, met name de cilinder hiervan, voorkomt dat er vocht in het slot blijft staan. Tijdens koude nachten kan het vocht bevriezen. Niet alleen vergroot het uitzetten van het vocht de kans op schade aan de cilinder. Ook zal het niet langer mogelijk zijn het slot te openen, totdat je het bevroren slot ontdooid hebt.

Reacties