Airco als verwarmingsbron: zo werkt het

We zien tegenwoordig steeds meer duurzame alternatieven voor de cv-ketel. Wist je bijvoorbeeld dat je met een airco, naast koelen, ook prima kunt verwarmen?

Het zal sommige mensen wellicht vreemd in de oren klinken maar een airconditioning kan meer dan alleen je woning heerlijk koel houden op warme zomerdagen. Je kunt er ook mee verwarmen. En dat gebeurt nog eens heel energiezuinig ook.

De airconditioners die dit doen zijn split airco's: een airconditioning die zowel over een buitenunit als één of meerdere binnenunits beschikken.

Hoe werkt een split airco?

De werking van een split airco is vergelijkbaar met een warmtepomp. Of denk aan een koelkast die warmte onttrekt aan de binnenkant en afgeeft aan de buitenkant. Bij het verwarmen maakt een airco simpel gezegd gebruik van de omgevingslucht. De buitenunit onttrekt hieraan voldoende warmte (energie) om via een gesloten circuit de binnenruimte te verwarmen via de binnenunit(s). Bij het koelen keert de airco dit principe om.

De warmte die via een airconditioning in je woning verspreid wordt, voelt heerlijk comfortabel aan. Dat komt met name doordat deze warmte niet via je radiatoren verspreid hoeft te worden, maar de kamer in geblazen wordt via de units. De ruimte is op deze manier veel sneller op temperatuur.
Ook tijdens een flink strenge winter hoef je niet bang te zijn dat het binnen niet warm te krijgen is. Zelfs bij temperaturen flink onder nul, is er meer dan voldoende energie in de lucht om warmte op te wekken.

Voor veel woonsituaties kan airco een erg interessante oplossing zijn voor een comfortabel binnenklimaat. En dat niet alleen in het voorjaar en de zomer, maar ook in de koude periodes van het jaar. Omdat een airco niet op gas werkt, kun je er bovendien gelijk mee besparen. Niet onbelangrijk in deze tijd.

 

Climate Airconditioners

Er zijn heel veel modellen en merken op de markt. Verstandig is dan om te kiezen voor een merk dat zich al lang en breed bewezen heeft op het gebied van klimaatbeheersing. Nefit Bosch heeft hier al jarenlang ervaring mee, in de breedste zin van het woord. Zo ben je dus verzekerd van hoogwaardige kwaliteit én verantwoorde producten. Zo draaien al hun airco's op het energie-efficiënte koudemiddel R32 met een bijna 70% lager broeikaseffect dan andere veelgebruikte middelen.

Wat betreft airco's springen de Climate Airconditioners van Nefit Bosch er uit. Naast het feit dat deze airco's heel efficiënt verwarmen en koelen, bieden ze ook veel extra's voor een gezond binnenklimaat, bijvoorbeeld iClean (verwijdert schadelijke bacteriën), een High Density filter (voor het afvangen van pollen en stofdeeltjes) en een Bio filter (extra intensieve zuivering van de lucht). Daarnaast heb je geen last van koude luchtstromen door de speciale ‘Wind Avoid Me’ functie. De luchtstromen gaan namelijk langs het plafond in plaats van dat op personen gericht zijn. Bovendien zijn de airco's via een app heel eenvoudig met je smartphone te bedienen.

Single- en multi-split airco’s

Je hebt binnen deze lijn de keuze uit een single-split airco, de Climate 3000i of Climate 5000i met energielabel A+++. Ideaal als je één ruimte wilt koelen en/of verwarmen. Met de Climate 5000 MS multi-split kun je maar liefst 5 kamers voorzien van een comfortabel binnenklimaat.