Foto: waterontharder-voordelen

Dit zijn de voordelen van een waterontharder in je huis

Een waterontharder, wat is dat nou eigenlijk? Als je benieuwd bent naar wat een waterontharder doet en wat de voordelen hiervan zijn, lees dan verder.

Guido van Loon

Een waterontharder, wat is dat nou precies?

Een waterontharder is een apparaat wat de overtollige kalk uit jouw kraanwater filtert. Hierdoor krijg je zacht water waar de kalkdeeltjes uit gefilterd zijn. Een waterontharder laat je installeren achter de watermeter. Dit kan bijvoorbeeld in de meterkast, garage, bijkeuken of trapkast zijn. Er zijn verschillende soorten en formaten waterontharders, dus er is altijd eentje die bij jouw woning past.

Hoe werkt een waterontharder?

Bij gespecialiseerde bedrijven, zoals Soft Water Systems wordt gebruik gemaakt van de Nanofix. In de Nanofix vind een katalysatorproces plaats, wat ervoor zorgt dat schadelijke kalk wordt omgezet in niet-schadelijke kalk. De hoeveelheid kalk in het water blijft gelijk, maar er wordt geen kalkaanslag meer gevormd in het water. Hierdoor maak je dus gebruik van een milieubewuste oplossing tegen kalkaanslag, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chemicaliën, spoelwater of elektriciteit. Hierdoor blijven alle mineralen behouden in het water en worden de schadelijke kalkdeeltjes eruit gefilterd. Wat overblijft is schoon en zacht water. Overigens is het bij ieder watersysteem wel belangrijk dat de waterdruk hoog genoeg is, zodat het water overal in het huis een gelijkmatige waterdruk heeft en niet onverwacht wegvalt wanneer er van meerdere kranen in het huis gebruik wordt gemaakt.

Wat is hard water?

Als je nog geen waterontharder hebt, komt er op dit moment hard water bij jou uit de kraan. Hard water is weliswaar gezuiverd, maar er zitten nog wel microscopische calcium- en magnesiumionen in het water. Wanneer je dit water verhit, bijvoorbeeld in een waterkoker, ontstaat er een chemische reactie in het water waardoor er kalkdeeltjes in het water gevormd worden. Als dit niet goed oplost in het water dan krijg je als resultaat kalkaanslag. Kalkaanslag zet zich af in leidingen, kranen, huishoudelijke toestellen maar ook op sanitair.

Wat is zacht water?

Zacht water is water wat gefilterd is, waardoor de schadelijke kalkdeeltjes zijn omgezet in niet-schadelijke kalkdeeltjes. De hoeveelheid kalk in het water blijft dus gelijk, alleen kan dit geen kalkaanslag meer vormen. Zacht water is beter voor de huid omdat het een positief effect heeft op huidaandoeningen zoals acne, of psoriasis. Je hebt minder zeep en shampoo nodig om schoon te worden en het water is milder voor de huid, waardoor dit vaak als zeer prettig ervaren wordt. Zacht water veroorzaakt ook minder kalkaanslag. Je hebt tijdens het wassen van kleding ook minder wasmiddel nodig voor hetzelfde resultaat. Kortom: je kunt behoorlijk wat geld besparen met zacht water.

En? Al overtuigd?

Ben je er ook van overtuigd geraakt dat je ook zacht water in je huis wilt hebben vanwege de vele voordelen die eraan hangen? Neem dan eens een kijkje bij Soft Water Systems. Zij zijn dé expert op het gebied van waterontharders en waterfiltersystemen.

Reacties