Waterbesparend douchen: Tips om water en energie te besparen

Duurzaamheid is belangrijker in de wereld en daarom is het essentieel om bewust om te gaan met het waterverbruik, maar ook met de energieconsumptie.

Door tijdens het douchen bewust om te gaan met het waterverbruik, kun je kostbaar water besparen, maar ook energie en geld. In deze blog delen we een aantal slimme tips.

1. Installeer een waterbesparende douchekop
Met een waterbesparende douchekop bespaar je energie, je bespaart namelijk tot wel 20% op warm water en energieverbruik! Deze douchekoppen verminderen de waterstroom, terwijl ze nog steeds voor een aangename douche-ervaring zorgen. Met een waterbesparende regendouche kraan zorg je dus goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.

2. Korter douchen
Naast het installeren van een waterbesparende douchekop, kun je simpelweg ook je douchetijd verkorten om water en energie te besparen. Douche bijvoorbeeld niet langer dan 5 minuten. Gebruik een timer om je eraan te herinneren om maximaal 5 minuten te douchen. Hiermee bespaar je aanzienlijk water en energie.

3. Gebruik warm water spaarzaam
Gebruik onder de douche alleen warm water als je het écht nodig hebt. Laat het warme water niet lopen terwijl je tanden poetst of je gezicht wast. Een andere eenvoudige gewoonte die je kunt aannemen, is het uitzetten van de douche terwijl je jezelf inzeept. Laat het water niet onnodig stromen terwijl je bezig bent met je haar in te zepen of je lichaam te wassen. Draai de kraan liever dicht en zet hem weer aan wanneer je klaar bent om af te spoelen. Dit vermindert het waterverbruik namelijk aanzienlijk.

4. Cold Start-functie
Ook is het mogelijk om water te besparen met de innovatieve Cold Start-functie. Dit is een slimme techniek die ervoor zorgt dat je niet onnodig warm water gebruikt. De woorden 'Cold Start' zeggen het eigenlijk al: als je de kraan start, stroomt er alleen koud water. Draai je de hendel verder door, dan krijg je warm water. Op deze manier wordt er geen warm water verspild! Enthousiast over deze tip? Kies voor de Plieger Roma kraan in jouw badkamer.Op deze manier wordt er geen warm water verspild. Onze Plieger Roma-kranen, verkrijgbaar in verschillende hippe kleuren, hebben deze Cold Start functie.

Koud douchen
Heb je al eens overwogen om koud te douchen? Naast het besparen van water en energie biedt koud douchen ook verschillende gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele voordelen die je kunt ervaren door regelmatig koud te douchen:
- Verhoogt de alertheid en energie
- Stimuleert de bloedsomloop
- Verbetert de huid en het haar
- Versterkt het immuunsysteem
- Helpt bij spierherstel

Brrr, het is even wennen. Maar uiteindelijk is het goed voor jou, je portemonnee en de aarde.

Besparen op water en energie tijdens het douchen is een eenvoudige en effectieve manier om bij te dragen aan duurzaamheid. Door de tips van hierboven te volgen kun je zowel water als energie besparen.

Het toevoegen van koud douchen aan je routine biedt extra voordelen. Door bewuste keuzes te maken tijdens het douchen en open te staan voor nieuwe ervaringen zoals koud douchen, kun je zowel duurzaamheid als welzijn integreren in je dagelijkse leven.

Je maakt al een verschil door 1 van deze tips in je doucheroutine toe te passen. Alle beetjes helpen!

Voor meer inspiratie kun je ook ons showroom magazine downloaden of je aanmelden voor onze nieuwsbrief.