Betonstuc badkamerwanden beschermen zonder dat het gaat glanzen

Betonstuc wanden en werkbladen zijn erg populair. Zowel in een modern, industrieel of landelijk interieur.

Geen wonder, want de matte sobere uitstraling kan gecombineerd met hout of metaal voor een mooie stoere, moderne of landelijke look zorgen. Maar hoe voorkom je dat waterspetters, shampoo of tandpasta blijvende kringen in de betonstucveroorzaken, terwijl je tegelijkertijd de matte uitstraling behoudt?

Betonstuc is een hele mooie afwerking voor in de badkamer, maar ook zeer gevoelig voor vlekken. En juist in de badkamer wordt veelvuldig met water gespetterd, worden haren driftig met shampoo gewassen of knoeien kinderen met tandenpoetsen. Muur, vloer of werkblad moeten dan ook goed beschermd worden. De mooiste eigenschap van betonstuc is de ultramatte look en de ruwe uitstraling. De meeste beschermingslagen tasten nu juist die eigenschappen aan, de muur gaat glanzen. En dat is wat je zeker niet wilt. Moeten we dan voortaan maar op onze tenen lopen in de badkamer? Nee, er is een oplossing die én vlekken weert én de matte uitstraling behoudt.

Onbezorgd spetteren

Bescherm je betonstuc met Trae Lyx Mineral Finish. De Mineral Finish zorgt voor een volledige waterdichtheid en is daardoor zeer geschikt voor afwerking van betonstuc muren in natte ruimten*. De lak is vrijwel onzichtbaar en de muur behoudt daardoor zijn matte uitstraling. Niet alleen betonstuc kan beschermd worden, Trae Lyx Mineral Finish geeft alle minerale ondergronden een duurzame afwerking. Of het nu om een vloer, muur, werkblad, douche of meubel gaat, Mineral Finish beschermt het.

Betonstuc in natte ruimten, zo bescherm je het

Het is zover, het betonstuc wordt aangebracht in de badkamer. Spannend, hoe zal het eruit zien als het klaar is? In het begin vlekkerig, omdat het nog moet drogen. Voordat je met beschermen begint: zorg dat het betonstuc goed droog en uitgehard is, dit kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de hoeveelheid die aangebracht is. De stucadoor kan je precies vertellen na hoeveel dagen je de afwerkingslaag kunt aanbrengen. Vaak zie je het ook aan de kleur. Als de muur helemaal egaal is en je geen donkere plekken meer ziet, is de muur bijna droog, wacht voor de zekerheid nog 1 of 2 dagen met afwerken.
Voordat je begint maak je de ondergrond goed schoon, droog, stof- en vetvrij. Voor een optimaal resultaat breng je altijd eerst een laag Mineral Grondlak aan. Is de ondergrond donker? Breng dan sowieso een laag Mineral Grondlak aan. Als de ondergrond poreus is, breng dan twee lagen Mineral Grondlak aan. De ondergrond kan daardoor niet meer verkleuren.

De Mineral Finish is een twee componentenlak. Aan de basislak wordt een verharder toegevoegd. Roer eerst de basislak goed door en voeg de verharder daar al roerend aan toe. Blijf nog even stevig roeren, zodat de twee componenten goed vermengd zijn. De lak is na het mengen van de twee componenten maximaal een uur verwerkbaar bij 20?C. Is het warmer, dan droogt het nog sneller. Zorg er dus voor dat je direct na het mengen kunt beginnen met het aanbrengen van de lak. Gebruik een synthetische kwast met lange haren of gebruik een microvezelroller van 7-9 mm. Als je een roller gebruikt is het belangrijk dat je de lak goed uitrolt en overal dezelfde hoeveelheid lak aanbrengt. Het beste werk je in banen en nat-in-nat. Dat betekent dat de volgende baan, de net aangebrachte, nog natte, baan iets overlapt.

Laatste puntjes op de i

Voor een langdurige goede bescherming breng je in totaal minimaal 4 lagen aan; 1 of 2 lagen Mineral Grondlak en respectievelijk 3 of 2 lagen Mineral Finish. Wacht na elke laag Mineral Grondlak minimaal 16 uur en na elke laag Mineral Finish minimaal 24 uur voordat je de volgende laag aanbrengt. Om te voorkomen dat er vocht optrekt vanuit hoeken en kieren, kit je alle naden pas af na het aflakken met Trae Lyx Mineral Finish. Zo is jouw betonstuc muur in de badkamer meerdere jaren goed beschermd!

Trae Lyx Mineral Finish

Trae Lyx Mineral Finish is een ultra matte watergedragen 2-componenten coating op basis van polyurethaan voor alle minerale ondergronden. Trae Lyx Mineral Finish wordt toegepast voor de duurzame afwerking van minerale ondergronden, zoals beton, betonlook, betonstuc, ciré en microcement. Het is nagenoeg onzichtbaar waardoor de ondergrond zijn originele kleur en matheid behoudt. Trae Lyx Mineral Finish is o.a. toepasbaar op wanden, aanrechtbladen en meubels die afgewerkt zijn met minerale materialen. In het bijzonder geschikt voor afwerking in natte ruimtes; zoals badkamers en doucheruimtes. Niet geschikt voor kalkhoudende ondergronden.
* Voor muren in droge ruimten of muren die afgewerkt zijn met muurverf is er Trae Lyx Natural Finish.
Wil je meer weten of wil je weten welke lak je kiest voor welke afwerking? Raadpleeg dan de online keuzehulp.