Foto: handig-fris-toilet-schoon

Handige tips voor en fris een schoon toilet

Veel mensen vinden het poetsen van het toilet het vervelendste schoonmaakklusje. Toch is het fijn als je het eenmaal van jouw to-do lijstje kan afstrepen.

Guido van Loon

Stel het schoonmaken dus niet uit, maar ga er vandaag nog mee aan de slag. Hieronder lees je 6 handige tips voor een gegarandeerd fris en schoon resultaat!

Tip 1. Verzamel eerst alle benodigdheden

Maak het jezelf makkelijk door direct alle benodigdheden te verzamelen. Dan hoef je tussendoor niet naar het poetshok of de schoonmaakkast te lopen. Bereid je voor op het ergste. Maak een mild sopje, maar neem ook de schoonmaakmiddelen voor hardnekkige vlekken mee. Als je er heel erg tegenop ziet, kun je natril handschoenen aantrekken. Deze handschoenen houden je handen schoon en beschermen tegen chemicaliën.

Tip 2. Gebruik niet altijd bleek

Het is heel verleidelijk om bij iedere schoonmaakbeurt dikke bleek te gebruiken. Het werkt goed, verbloemd direct andere geurtjes en is lekker makkelijk in gebruik. Toch raden we aan om liever een milieuvriendelijk middel te gebruiken. Schoonmaakazijn werkt bijvoorbeeld ook erg goed. Pak alleen de bleek als het écht niet anders kan.

Tip 3. Laat de toiletborstel even in de pot staan

Spuit het schoonmaakmiddel in het toilet, schrob even met de toiletborstel en laat de borstel vervolgens in de pot staan. Zo krijgt de toiletborstel ook direct een opfrisbeurt.

Tip 4. Poets van buiten naar binnen

Terwijl je de toiletreiniger laat intrekken, kun je de rest van het toilet poetsen met een poetsdoek. Werk altijd van buiten naar binnen. Oftewel: van het minst vieze gedeelte richting het toilet. Begin bijvoorbeeld bij de wasbak en de deur. Maak de tegels en spoelknop schoon en begin daarna pas het aan toilet zelf. Als de buitenkant schoon is, kun je de binnenkant van het toilet schrobben met de wc-borstel en een keertje doorspoelen.

Tip 5. Dweil de vloer

Vergeet niet om de vloer te dweilen. Werk van achter naar voren en maak het direct droog met een vaatdoek. Ligt er een toiletmat op de grond? Was deze dan (minimaal!) iedere week op 60 graden. Na een dag zit het materiaal namelijk al vol met bacteriën.

Tip 6. Druppel etherische olie in de wc-rol

Zet tot slot nieuwe geurstokjes neer of spuit even met de luchtverfrisser. Heb je etherische olie in huis? Probeer dan ook dit trucje eens uit: druppel een klein beetje etherische olie op de binnenkant (op het karton, niet het papier zelf) van de nieuwe wc-rol. Dit zal meteen een heerlijke frisse geur verspreiden.

Reacties