Een verstopte WC, wat nu?

Een verstopping van je toilet is een nare verrassing. Het water blijft tot de rand staan en met een beetje pech loopt het er zelfs overheen.

27 Juni 2019

Bron foto

Dit zorgt voor een grote rotzooi! Je kunt op verschillende manieren je toilet weer ontstoppen. Zelf, óf door wat extra hulp in te schakelen. 

Verschillende manieren om zelf je wc te ontstoppen

Als de verstopping in je wc niet zo hardnekkig is kun je deze vrij simpel oplossen. Je hebt twee middeltjes nodig die de meeste mensen wel in huis hebben: afwasmiddel en een emmer met heet water. Spuit een paar druppels afwasmiddel in het toilet en spoel dit daarna weg met minimaal 1 emmer heet water. Gebruik geen kokend water, want dan kan het porselein van de pot barsten. Giet vanaf ongeveer een meter boven de pot het water in je toilet. Door de hoogte loopt het water met meer kracht de afvoer binnen waarbij de verstopping een grotere kans heeft om los te komen. 

Heb je een ontstopper in huis? Nu is de tijd om hem te gebruiken. Met een groot en stevig exemplaar kun je meer kracht uitoefenen. Maak de plopper voor gebruik nat onder de hete kraan om het rubber flexibel te maken. De ontstopper moet in het toilet onder water zitten en het gat richting de afvoer volledig bedekken om zuigkracht te creëren. Wissel duwen en trekken af en laat het water zijn werk doen! Herhaal de beweging tot de verstopping weg is. Heeft dit allemaal geen resultaat? Dan kun je nog proberen om je toilet met een ontstoppingsmiddel te ontstoppen voordat je de hulp van een vakman inschakelt. 

Wat te doen als je sanibroyeur verstopt is

Een sanibroyeur is een aparte vermaler die je op je toilet aansluit. Het apparaatje vermaalt na het doorspoelen ontlasting, toiletpapier en afvalwater waardoor dit door een smallere afvoerbuis weggevoerd kan worden. Dankzij de handige sanibroyeur kun je overal in huis een toilet plaatsen, zonder dat je hiervoor een kostbare verbouwing nodig hebt. Een traditionele aansluiting op het riool is namelijk niet nodig door de smalle diameter van de afvoerbuis. Een aanibroyeur kan verstopt raken, net als een gewoon toilet. Als het apparaat verstopt raakt mag je hier geen ontstoppingsmiddel in gebruiken. Dit kan namelijk de onderdelen beschadigen waardoor de broyeur kan gaan lekken. Doordat de verstopping in de motor of vermaler zit heeft het ook geen zin om een ontstopper te gebruiken. Het best kun je contact opnemen met een loodgieter die het defect kan opzoeken en repareren. 

Schakel een loodgieter in

Door een verstopping in het toilet zelf op te lossen kun je doorgaans geld besparen, maar wees voorzichtig. Als het na bovenstaande tips nog niet lukt om je toilet te ontstoppen is het verstandig om de hulp van een professionele loodgieter in te schakelen. Je kunt namelijk schade aan de leidingen of riolering veroorzaken als je zelf blijft proberen om de verstopping op te lossen. Hierdoor lopen de kosten nog veel hoger op. Het is dus verstandig om tijdig de hulp van een vakman in te schakelen. Bij een verstopping van je sanibroyeur kun je het beste direct hulp inschakelen omdat het ook te maken kan hebben met een mechanisch defect in het apparaat. Een vakkundig persoon heeft een verstopping vaak al binnen een half uur opgelost.

Reacties