Foto: 2016/badkamer-in-slaapkamer.jpg

Praktisch en mooi: een badkamer en slaapkamer in één

Het hangt van je gezinssituatie en woonoppervlak af maar wanneer beiden het toelaten is een badkamer en slaapkamer in één helemaal zo'n gek idee nog niet.

Je kan de badkamer volledig transparant houden, je doet er dan wel verstandig aan dit van te voren goed te overdenken, maar je kan hem ook achter een (schuif)wand of kast laten vallen. De badkamer is dan onderdeel van het slaapvertrek alleen dan minder prominent aanwezig.

Geïntegreerde badkamer

Met een open badkamer in de slaapkamer kan je ervoor kiezen hem helemaal open te laten of gebruik te maken van een verlaagde wand. Hiertegen kan eventueel een wastafelmeubel geplaatst worden. Met een open badkamer is het namelijk wel belangrijk dat je ook voor voldoende opbergruimte zorgt. Het is niet zo romantisch als je vanuit je bed naar tandenborstel ligt te kijken. Omdat je ook met waterdamp te maken hebt, stel dat je een inloopdouche wil, kan het ook een optie zijn om met een glazen wand te werken. Je behoudt dan de transparantie maar de vochtige lucht blijft in de badruimte.

Slaapkamer met doorloop naar de badkamer

De andere optie is een half afgesloten badkamer en slaapkamer in één. Als afscheidingswand kan je een kastenwand nemen die van twee zijden bruikbaar is. Een ander mogelijkheid is gebruik maken van een dunne scheidingswand waar je het hoofdeinde van het bed tegenaan zet. Door de positionering van het bed kijk je ook de badkamer niet meer in. De doorloop hou je breed en voor het mooi laat je ook de vloer doorlopen.

Bouwkundige aanpassingen

Zoals je weet geeft een badkamer een hoop vocht en voor een slaapvertrek is dat eigenlijk niet gewenst. Tijdens onze slaap verliezen we zelf al zoveel vocht dat we regelmatig ons beddengoed en matras moeten luchten, laat staan als daar van buitenaf ook nog eens vocht bijkomt. Een goed mechanisch ventilatiesysteem is dan ook geen overbodige luxe. Niet alleen voor het afzuigen van vochtige lucht, maar ook voor de toevoer van verse lucht. Een systeem waarbij je in afzonderlijke delen van het vertrek de luchtdruk kan regelen zou het meest ideaal zijn. Je ziet dit ook in horecagelegenheden en kantines. De lucht van het rookvrije gedeelte en de rookzone vermengd zich niet. Je ziet mogelijkheden te over om een leuke combinatie van slaap- en badkamer te maken. Het vergt alleen iets meer voorbereiding dan in een normale situatie.

Reacties