Badmeubel: opbergen in de badkamer

Omdat je in je badkamer toch nogal wat spullen kwijt moet, is een badmeubel zeer belangrijk. Tips om op te bergen in de badkamer.

Guido van Loon 29 Mei 2013

Het is van belang dat je je afvraagt hoeveel ruimte je wilt gebruiken voor het badkamermeubel en of dit daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.

Een wastafel en een badmeubel horen vaak bij elkaar. In een ontwerp smelten ze dan ook helemaal samen. Behalve functionaliteit gaat ook design een steeds grotere rol spelen. Praktisch en mooi, wat je voorkeur ook is, de mogelijkheden zijn er. Welke materialen, stijlen en formaten voor jou ook wenselijk zijn, je kunt eindeloos kiezen en combineren.

Bewegingsruimte

Ondanks de veelal beperkte afmetingen hebben we toch een behoorlijke wensenlijst daar waar het de badkamer betreft. De wastafelopstelling voert de lijst aan. Logisch, je staat er namelijk iedere dag, waarschijnlijk meerdere malen achter. Zorg er daarom voor dat de opstelling aan alle vooraf gestelde voorwaarden voldoet. Doe geen concessies. Hou met name rekening met de bewegingsruimte achter de wastafel. De norm is 70 centimeter, ruimte die je absoluut nodig hebt. Je kunt kiezen voor de eenvoud van enkel een wasbak, al dan niet geïntegreerd in de wastafel, of een compleet badmeubel, als je wat meer opbergruimte nodig hebt.

In balans

Het uiterlijk van de wastafel en het badmeubel bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de badkamer. Stem je badmeubel daarom af op de rest van je inrichtingswensen. Dat kan onderscheidend zijn, een sprekende vormgeving, een opvallende kleur of een tijdloos ontwerp. Uiteindelijk draait alles om de juiste balans. De afmetingen van de meubels moeten in harmonie zijn met de afmetingen van de ruimte. Bepalend voor de sfeer zijn onder andere de vorm en de kleur van de producten. Zachte en ronde vormen zijn sfeervol, symmetrie geeft de badkamer een klassieke uitstraling en rechte lijnen zijn op dit moment modern. Ruimtelijkheid, tot slot, geeft een gevoel van luxe.

Opbergmogelijkheden

Handdoeken, douchegels, tandenborstels en make-up, over het algemeen verzamelen we een heleboel spullen in de badkamer. Fabrikanten van badmeubels verrassen ons met verschillende oplossingen voor opbergmogelijkheden. Uitgebreide kastontwerpen, flexibele modulaire systemen, verrijdbare ladeblokken en complete kant-en-klare oplossingen. In het laatste geval worden (opzet)wastafel, aflegblad, kastjes, laden en planchets, gecompleteerd met spiegelkast als één wastafeloplossing aangeboden. Functionele opbergruimte gaat heel goed samen met gebruikersgemak en design. In welke volgorde je je badkamerinrichting ook samenstelt, zorg dat de meubelen een belangrijke plek krijgen in de ruimteplanning.

Fronten 

Gelakte fronten worden volop gecombineerd met luxueus fineer, zoals gestreept zebrano, eiken of ebben. Qua kleur kun je kiezen voor het sprankelend wit, afgewisseld met aardetinten als camel, lever, taupe of cappuccino. Lades hebben lange aluminium greeplijsten, zijn greeploos of zijn voorzien van subtiele kleine blokjes. Bovendien benadrukken ze mooi de breedtelijn die veel in onderkasten zit. Wanneer het gaat om pure esthetiek worden draaibare kastdeurtjes veelal greeploos gehouden. 

Soorten kasten

We maken onderscheid in:

Wastafelonderkasten (royaal)
Hoge wandkasten (ruimtewinners)
Spiegelkasten (geïntegreerde verlichting en elektriciteit)
Wandplanchetten (minimalistisch)
Sideboards (nuttig)
Hang-legkasten (praktisch)
Ladeblokken (multifunctioneel)

 

Vrijwel alle nieuwe collecties bestaan uit zwevende meubelen. Ook de techniek wordt niet vergeten. Veel collecties zijn uitgerust met slimme systemen als soft closing, royale uittreklades met extra veel opbergruimte en geïntegreerde verlichting.

De kleine badkamer

Laat je je badkamerdroom uiteenspatten door de geringe afmetingen van je ruimte? Niet doen, want er zijn mogelijkheden genoeg. Met name in de kleine badkamer gaan functionaliteit en vormgeving zeer goed hand in hand. De meeste meubelen zijn een combinatie van praktische opbergruimte en een wastafel, waarbij het blad en de wasbak regelmatig één geheel zijn. Of voor een geïntegreerde handdoekhouder in het meubel en ook een spiegelkast biedt mogelijkheden.

Wastafels en badmeubels kunnen op verschillende plaatsen en manieren bevestigd worden. Door de wastafel op een keramische zuil te plaatsen wordt de afvoer netjes weggewerkt. Het nadeel van een staande wastafel is wel dat je gebonden bent aan de standaard montagehoogte. Vrijhangende modellen daarentegen kunnen op iedere hoogte worden bevestigd. Geen overbodige luxe voor lange of juiste kleine mensen, denk hier dus goed over na!

Houd je badkamer op orde!

Hoe meer mensen van je badkamer gebruikmaken, hoe meer rommel er komt te staan. Hoe hou je dat overzichtelijk? We geven je graag wat tips voor een opgeruimde badkamer! 

Bepaal welke zones waar moeten komen  

Is de badkamer een drukte van belang, geef dan iedere persoon een eigen plek waar hij/zij de benodigde spullen neer kan zetten. Geef elke persoon een gedeelte van de badkamerkast of een eigen verrijdbaar kastje, die die persoon in zijn of haar eigen kamer kan bewaren. Is dit niet mogelijk, gebruik dan manden of plastic dozen om spullen als medicijnen, haarproducten en cosmetica in te bewaren.

Houd oppervlakken schoon!  

Hygiëne is heel belangrijk in de badkamer. Stoom, vocht en condensatie werken schimmel en meeldauw in de hand. Voeg rommel toe en je hebt alle ingrediënten voor een badkamer die er niet uitziet. 

Ga verticaal!  

Hang haken op of handdoekstangen aan de binnenkant van de deur om handdoeken op kwijt te kunnen. Koop een badkamermeubel dat compleet de ruimte benut om de wastafel heen en hang planken op om nog meer spullen kwijt te kunnen 

Gooi alles wat je niet gebruikt weg!  

Als die miniverpakkingen shampoo die je vorig jaar van vakantie meebracht nog niet gebruikt zijn, dan zul je ze waarschijnlijk nooit gebruiken... Weggooien dus! Kijk elke zes maanden wat er weggegooid kan worden; alles wat in die tijd niet geopend is.

Kijk houdbaarheidsdata na  

Cosmetica en medicijnen hebben vaak een houdbaarheidsdatum. Gebruik ze dan ook niet meer na deze datum maar gooi ze weg of lever medicijnen in bij de apotheek.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties