Foto: Levensduur-van-een-wasmachine

Verleng de levensduur van je wasmachine

Studies hebben aangetoond dat de gemiddelde levensduur van een wasmachine 10 jaar is.

Je kunt ervoor zorgen dat je wasmachine geen problemen krijgt tijdens zijn levensduur door een paar onderhoud stappen te volgen. Water kan vrij hard zijn per gebied, omdat het uit de grond wordt gewonnen, dus als je je machine lang wil laten meegaan, moet ik er behoorlijk wat moeite voor doen! Om je wasmachine in goede staat te houden, is hier het routineonderhoud dat ik heb ingesteld.

Benodigde materialen:

- Een paar handschoenen
- Een kwast
- Een zachte spons
- Afwasmiddel
- 1 liter witte azijn
- Een beetje bleekmiddel
- Een zachte doek

In elke wascyclus:

-Stop 3/4 van een glas witte azijn in de wasverzachter compartiment. Dit verzacht niet alleen het calcium in de machine, maar het werkt ook als een middel tegen kalkaanslag. Ik gebruik geen anti kalkpellets meer, omdat ze agressiever zijn op de wasmachine dan op de kalkaanslag.

Na elke wascyclus:

-Laat de deur wijd open zodat de lucht kan stromen. Het helpt bij het voorkomen van geur.
-Veeg de deur af met een doek om sporen van kalkaanslag te verwijderen. Dit helpt ook bij het voorkomen van schimmel- en geurproblemen.

Wekelijkse routine:

- Reinig de wasmachine van buiten met een beetje zeepwater en veeg hem vervolgens af met een zachte doek.
Het oppervlak van de wasmachine moet schoon worden gehouden en je kunt dit doen door een vochtige doek met bleekmiddel of zeep te gebruiken. Schraap het oppervlak van de wasmachine niet, dit kan krassen veroorzaken op het oppervlak.

Maandelijkse routine:

- Maak het filter van de wasmachine schoon met koud water en verwijder eventuele rotzooi (indien aanwezig) met een borstel. (Het filter van de machine lijkt sterk op het benzineklepje in een auto!)
- Reinig de scharnieren met bleek. Als de scharnieren van je wasmachine erg vuil zijn, aarzel dan niet om het bleek erop te laten,een keer per maand te doen, ondervind je er geen problemen mee.
- Verwijder de dispenser en laat hem weken in heet zeepwater (ongeveer 1 uur).

Op jaarbasis:

- Trek de stekker van de machine uit en was hem daarna van boven naar beneden, van voren en achter en ten slotte de zijkanten. Een grondige reiniging is eenmaal per jaar noodzakelijk.

Bovendien moet het afvoerwater van de wasmachine af en toe worden gereinigd (minimaal een keer per jaar) om bepaalde vuil te verwijderen die zich na verloop van tijd ophopen en in het bijzonder verantwoordelijk zijn voor stinkende kleding. Deze reiniging kan worden gedaan door eenvoudig een borstel te gebruiken om de buis schoon te maken en vervolgens water af te spoelen.

De punt van de afvoer van de wasmachine mag niet te hoog of te laag worden geplaatst. In alle gevallen moet de buis door een punt lopen op een hoogte tussen 65 en 90 cm van de basis van de wasmachine.

Het kalibreren van de wasmachine is ook erg belangrijk. Trillingen kunnen de werking van schokdempers en lagers van de machine beïnvloeden, dus het is het beste om de machine van de grond te isoleren door houten blokken te gebruiken die de trillingen tijdens de centrifuge beperken.

Maar hiermee wordt alleen de vibratie en het geluid verminderd. Het verandert niets aan de mechanische slijtage van veren en lagers. De mechanische spanning blijft ongewijzigd.

Nog een kleine tip:

Indien mogelijk, vermijd het plaatsen van je wasmachine in een kelder of garage. Het vochtgehalte op dergelijke plaatsen is vrij hoog en het is niet goed voor de mechanische en elektronische delen van de wasmachine. Liever in een koele, droge kamer. Dit zal ervoor zorgen dat je de komende jaren de beste voorladers krijgt. Mocht je wasmachine op een gegeven moment toch de pijp uitgaan, geef dan de hoop niet op. Soms kun je de onderdelen vervangen. Miele onderdelen bijvoorbeeld, zijn op veel plekken verkrijgbaar.

Reacties