Voordelen geëmailleerd staal

Geëmailleerd staal wordt toegepast voor ligbaden, wastafels en douchebakken. Al 60 jaar een van de meest duurzame materialen met 30 jaar garantie bij Bette.

Ligbaden, wastafels, douchebakken

Duurzaam baden of douchen in geëmailleerd staal

Geëmailleerd staal doet denken aan de nostalgische blikken voor koffie en thee. Het huidige geëmailleerde staal is daarmee niet te vergelijken. Het is al meer dan 50 jaar doorontwikkeld. Vandaag de dag is het een van de meest duurzame mate-rialen, dat al meer dan 60 jaar wordt toegepast door o.a. de Duitse sanitairfabri-kant Bette. Bette is gespecialiseerd in bijzondere badkamerobjecten, zoals ligba-den, wastafels en douchebakken. Het bedrijf heeft bewust voor het duurzame titaanstaal gekozen, omdat het Bette unieke mogelijkheden biedt om producten te ontwikkelen die zich qua comfort, design en kwaliteit onderscheiden. Waarbij men continu de grenzen zoekt van hetgeen productietechnisch haalbaar is. Een goed voorbeeld van het materiaal i.c.m. niet eerder toegepaste productietechniek, is de nieuwe serie BetteLoft Ornament. Zowel de bijzondere mantel als het bin-nenwerk zorgen voor een unieke beleving. Maar wij beginnen met de unieke ei-genschappen van het duurzame Bette email, ook wel glazuur genoemd.

Warmtegeleidend en stil

Staal voelt normaal koud aan, het heeft echter een groot voordeel. Want het mate-riaal is een goede warmtegeleider en neemt de warmte van het badwater snel aan, ook bij de nek en de randen. Dus ook in de koude wintermaanden biedt het ge-emailleerde titaanstaal het juiste comfort. De douchebakken zijn bovendien ge-luidwerend uitgevoerd en dus heel stil. De overdracht van geluid wordt voorko-men door de innovatieve inbouwsystemen.

Eenvoudig te reinigen en hygiënisch

De badkamer dient altijd fris en schoon te zijn. Het schoonmaken mag niet te veel tijd kosten en moet praktisch zijn. Het geëmailleerde titaanstaal van Bette komt ruimschoots aan deze eisen tegemoet. Want het email (glazuur) is zo hard al glas en niet poreus. Daardoor hecht het vuil niet aan en zullen zich geen bacteriën nestelen. Bovendien zitten er geen naden in de ligbaden en wastafels waarin zich vuil en bacteriën kunnen vormen.

Kras-, slag en UV-bestendig

Het oppervlak van het glazuur is harder dan marmer, kunststof of staal. Daardoor is een beschadiging door dagelijks gebruik nagenoeg uitgesloten. Het geheim zit hem in de ultradunne laag email. Vergelijkbaar met glasvezel blijft het glazuur flexibel en is daardoor kras- en slagbestendig. Het vallen van bijvoorbeeld een douchekop geeft geen beschadigingen. Bovendien is het glazuur bestand tegen brandende kaarsen, cosmetica en verzorgingsproducten, het is UV- en hittebe-stendig en niet brandbaar. Al deze voordelen zorgen ervoor, dat het oppervlak zijn briljante glans en kleurechtheid behoudt, zelfs na vele jaren van intensief gebruik. Daarom geeft Bette op haar premium kwaliteit 30 jaar garantie!

Keuze uit 500 standaard kleuren

Naast een breed spectrum van 500 standaardkleuren levert Bette 22 exclusieve matte kleuren, die zijn afgestemd op de actuele trends van tegels, natuursteen en hout.

Verrassend veelzijdig

Onlangs heeft Bette de serie Loft Ornament geïntroduceerd. Deze ligbaden en wastafels zijn het duidelijke bewijs van de expertise en de unieke mogelijkheden op het gebied van geëmailleerd titaanstaal. Het design, een ontwerp van Tes-seraux + Partner, geeft het ligbad en de wastafel een zeer opvallend en kunstzin-nig beeld. De strakke lijnen sluiten naadloos aan bij de vier taps toelopende vlak-ken van de binnenzijde. Daarbij zorgen de geometrische vormen van de buiten-zijde voor een verrassend spel van licht en schaduw. Een schitterend effect dat deze badkamerobjecten een bijzondere uitstraling geeft.

De productie vindt in twee stappen plaats. Eerst wordt het titaanstaal in grote persen (800 ton) in vorm gebracht. Waarbij het niet gerekt wordt maar puur in vorm wordt geperst, zodat het materiaal zijn sterkte en dikte blijft behouden. Daarna volgt de speciale nat-in-nat emailleertechniek. Bij dit proces worden drie flinterdunne lagen, met een speciaal emailreceptuur, in twee stappen bij 850 C op het staal gebrand. Zo ontstaat een puur natuurlijk materiaal met de unieke hiervoor omschreven eigenschappen.

1e klas milieubalans

De productie geschiedt zonder chemicaliën en oplosmiddelen. Tweederde van de benodigde energie wordt geleverd uit stroom die wordt opgewekt door eigen hernieuwbare energiebronnen (o.a. 20.000 m2 PV-installatie).
De ecologische kwaliteit van de Bette producten is gecertificeerd door een Envi-ronmental Product Declaration (EPD) van het Institut Bauen und Umwelt e.V. Deze EPD voldoet aan de ISO-norm 14025. Bette is tevens gecertificeerd met de internationale classificatie voor ecologisch bouwen volgens LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Alle producten van Bette zijn 100% recycle-baar.

 

Profielfoto van Bette
Bette
Heinrich-Bette-Straße 1, 33129  Delbrück