Foto: 2016/aandachtspunten badkamer minder valide mensen.jpg

Loodgieter aandachtspunten bij een badkamer voor minder valide mensen

Nederland is aan het vergrijzen. De baby boomers die net na de tweede wereldoorlog zijn geboren bereiken allemaal langzaam hun pensioengerechtigde leeftijd.

Daarbij is door de jaren heen de gezondheidszorg ook steeds beter geworden. Het gevolg hiervan is dat er steeds meer oudere mensen in Nederland wonen. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop we onze huizen inrichten. Mensen leven langer en willen ook langer thuis blijven wonen. Dit is ook best mogelijk met een aantal slimme aanpassingen in een woning. Zo kan je volgens de loodgieter Utrecht een badkamer speciaal inrichten voor minder valide mensen. Ook wanneer je niet zo goed te been bent kan je toch nog jezelf blijven wassen. Je moet dan wel bij de inrichting van de badkamer de volgende aandachtspunten in de gaten houden.

Houd rekening met afwijkende afmetingen

Op het moment dat je nu al slecht ter been bent kan je het beste nog een aantal jaren vooruit plannen wat betreft de inrichting van een badkamer. Het doel is eenmaal om zo lang mogelijk nog lekker thuis te kunnen blijven wonen. Je moet daarom rekening houden met de kans dat je later met een rollator gaat lopen of zelfs in een rolstoel moet zitten. Met de aanpassingen in de badkamer kan je hier alvast rekening mee houden. De loodgieter adviseert bijvoorbeeld om voor de breedte van de deur een afmeting van minimaal 85 centimeter aan te houden. Onder de gootsteen moet 70 centimeter ruimte open blijven en de bovenkant mag maximaal op 85 centimeter hoogte zitten.

Loodgieter tips voor de douche

Een badkuip kan je het beste wegdoen wanneer je minder valide begint te raken. In en uit het bad klimmen wordt dan immers een haast onmogelijke taak. Met een paar slimme tips van de loodgieter kan het nemen van een douche wel een stuk makkelijker worden. Installeer bijvoorbeeld een douchekop die je ook makkelijk in de hand vast kan pakken. Zo kan je jezelf toch makkelijk blijven wassen wanneer bewegen steeds moeilijker gaat. De loodgieter adviseert ook om een kraan met een thermostaat knop te gebruiken. Hierop kan je makkelijk en veilig de temperatuur van het water instellen.

Installatie van een speciaal toilet

Mocht het steeds moeilijker worden om op het toilet te gaan zitten en hier ook weer van op te staan dan kunnen de aanpassingen van de loodgieter hierbij helpen. Zo kunnen twee steunstaven aan beide kanten van de toilet gemonteerd worden waaraan je je eigen vast kunt houden. Een iets hoger toilet van ongeveer 45 centimeter hoogte maakt het ook makkelijk om te gaan zitten en op te staan.

Reacties