string(1) "p"

Zelf een lamp maken voor de babykamer

Het inrichten van de babykamer is een hele klus. Ook de verlichting wil je natuurlijk top hebben. Waarom een dure lamp kopen, als je 'm ook zelf kunt maken?

Grote kans dat de nesteldrang aardig toeslaat als je zwanger bent. Je treft alle voorbereidingen voor als de kleine straks geboren wordt. Vooral het klaar maken de babykamer krijgt alle aandacht.

Tijdens mijn zwangerschap moest het hele huis eraan geloven, maar die babykamer… die kreeg uiteraard nog wat extra aandacht. Het begon met schilderwerk en een nieuwe vloer. Na de meubels begon het leukste gedeelte: de aankleding. Het zijn de kleinste details die het grootste effect hebben.

Maar dan… wat voor lamp hang ik op in die kinderkamer? Je gaat de eerste maanden heel wat nachtelijke bezoekjes aan die kamer brengen voor schone luiers, dus een fijne lamp is geen overbodige luxe.

Ik vond de lampen van de bekende babymerken net niet leuk genoeg voor het geld dat je ervoor neer moest tellen. Het is natuurlijk véél leuker om zelf een lamp maken voor de babykamer. En dat is ook nog eens een stuk fijner voor de portemonnee. Zo gezegd, zo gedaan…

Benodigdheden

De lampenkap
Bij de Ikea vond ik een wolkje van een lampenkap, letterlijk en figuurlijk! De witte hanglampenkap KRUSNING was in de aanbieding, dus die kon ik voor een leuk prijsje meenemen.

Het strijkijzersnoer, de fitting en de plafondkap
De rest van de onderdelen zijn van Kynda Light. Ik koos voor de witte porseleinen fitting Loki en daarnaast de glanzende witte plafondkap Hemming. Dan vervolgens nog een subtiel roze detail: een meter lichtroze strijkijzersnoer.

Trekontlaster, kroonsteentje en adereindhulsjes
Als trekontlaster gebruikte ik degene die werd bijgeleverd bij de fitting. Voor het bevestigen van het snoer aan de fitting heb ik adereindhulsjes gebruikt. Daarnaast gebruikte ik een kroonsteentje voor de bevestiging aan het stroompunt op het plafond.

De lichtbron
Als lichtbron koos ik voor de peervormige lamp van Calex met grijze coating: de A60 Calex lamp uit hun Titanium-serie.

Gereedschap
Voor het in elkaar zetten van mijn lamp heb ik het volgende gereedschap gebruikt:
- striptang
- kniptang (een schaar voldoet ook)
- afbreekmesje
- adereindhulstang (een knijptang voldoet ook)
- spanningzoeker

De stappen

Stap 1: Snoer strippen
Ik heb de benodigde snoerlengte opgemeten en het snoer op de juiste lengte afgeknipt met een stukje tape om het snoer, om te zorgen dat de stof niet gaat rafelen. Met een afbreekmes heb ik 3 cm van het omhulsel voorzichtig verwijderd om de aders niet te beschadigen. Daarna heb ik met een striptang de aders 1 cm gestript en daarna een adereindhuls om iedere ader geklemd.

Stap 2: Fitting (de)monteren
De eerste stap naar een lamp is het monteren van de fitting. Ik heb eerst de fitting uit elkaar gedraaid. Deze porseleinen fitting draai je aan de onderzijde los. Vervolgens draaide ik de trekontlaster los en verwijderde ik gemakkelijk het binnenwerk. Vervolgens heb ik het snoer door de de trekontlaster en de bovenzijde van de fitting gehaald. Daarna heb ik de aders aan de twee polen in het binnenwerk van de fitting bevestigd met een kleine schroevendraaier (spanningzoeker). Hierna was het een kwestie van de onderdelen in elkaar draaien en de helft van mijn lamp was al klaar!

Stap 3: Plafondkap en kroonsteentje bevestigen
Vervolgens heb ik het snoer aan de andere zijde door het gat van de plafondkap heen gehaald. Aan het einde van het snoer heb ik een kroonsteentje gemonteerd, zodat die straks aan het stroompunt op het plafond bevestigd kan worden.

Stap 4: Lampenkap bevestigen
Als laatste heb ik de lampenkap in elkaar gezet en het papier gekreukeld zodat het een echt wolkje werd. Het in elkaar zetten van de lampenkap is heel simpel. De lampenkap heb ik vastgedraaid aan de fitting door deze vast te klemmen tussen de onderste ring van de fitting.

Stap 5: Ophangen
Nu de lamp klaar is, was het tijd om hem op te hangen. Vergeet niet de stroom eraf te halen of de schakelaar van je stroompunt uit te zetten. Wij wisten even niet meer of de schakelaar aan of uit stond en toen kreeg mijn vriend een schok. Dat was dan weer wel goed voor de lachspieren, minder goed voor zijn hart.

Hierboven in de header is het resultaat gevangen in een paar plaatjes!

Je kunt naast deze lampenkap nog meer onderdelen als lampenkap gebruiken. Wat dacht je van een keukenrasp die je bij de Blokker kunt kopen of een Kesbeke pot? Ook kun je heel veel accessoires kopen bij Kynda Light, zoals een snoerklem om je snoer sierlijk op te hangen of in te korten en een onderdeel om je snoer aan de muur te bevestigen. Opties genoeg!