Foto: 2017-10/kindvriendelijk-huis.jpg

Hoe zorg ik voor een kindvriendelijk huis?

Als jouw kleintje begint te kruipen, dan is het wellicht goed om nog eens kritisch naar je woonomgeving te kijken.

Je kind kan zich nu vlug voortbewegen en alles is interessant. Hoe kun je er nu als vader of moeder voor zorgen dat je kleintje zo weinig mogelijk ongelukken maakt? Oudermatch.nl heeft daarom speciaal een checklist opgesteld voor een kindvriendelijk huis.  

Voorwerpen met scherpe randen

Allereerst begin je met scherpe voorwerpen in huis. Denk hierbij aan meubels zoals tafels, stoelen, kasten enzovoort. Je kindje is nog erg onstabiel als hij net begonnen is met lopen. Hij/zij zal zich zeker een keertje ergens aan stoten, maar je wil er wel voor zorgen dat dit zo min mogelijk schade aanricht. Plaats daarom hoekbeschermers om puntige meubels.

Daarnaast zijn er in huis nog andere voorwerpen met scherpe randen, zoals: messen, vorken en scharen. Vergrendel deze daarom goed in een lade met kinderslot. Zo voorkom je dat je peuter er mee aan de haal gaat.

Beschermen tegen elektriciteit

Je wil niet dat je kleintje per ongeluk zijn vinger of een ander voorwerp in het stopcontact steekt. Plaats daarom stopcontactbeveiliging op stopcontacten lager dan 150 cm. Zo weet je zeker dat je kindje er niet bij kan. Ook bedrading is voor een kind erg interessant. Fijn om aan te trekken of om lekker op te kauwen. Om dit te voorkomen kun je draden samenvoegen in een kabelmanagement.

Zet meubilair vast

Als ze eenmaal beginnen te lopen of kruipen dan kan dit vliegensvlug gaan. Binnen een seconden hangen ze in de kast of staan ze aan de andere kant van de kamer. Monteer meubilair goed tegen de muur aan en ruim losse vloerkleden (tijdelijk) op. Zo voorkom je dat er een kast omvalt of dat je peuter struikelt over het vloerkleed.

Kleine knoopjes

Baby’s stoppen alles wat ze maar tegenkomen in hun mond. En dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Je kleintje kan op een knuffel kauwen met kleine kraaloogjes, en hierin stukken. Check ook andere voorwerpen op stikgevaar. Denk hierbij aan: knoopjes, kraaltjes, oogjes, etc.

Giftig

Zet medicijnen hoog in een kast of plaats ze in een kast met slot. Doe hetzelfde met schoonmaakmiddelen. Daarnaast wil je voorkomen dat je kind op een giftige plant sabbelt. Loop je huis daarom nog eens kritisch na en zet (eventueel) giftige planten wat hoger in een kast.

Alleen zijn

Wellicht wat voor de hand liggend, maar we willen het toch als tip meegeven: laat je kindje nooit alleen. Als ze net beginnen te kruipen zijn ze vliegensvlug en zit een ongelukje in een klein hoekje. Mocht je thuiswerken en niet altijd een oogje in het zeil kunnen houden? Neem dan een oppas aan huis aan die het tijdelijk voor je in de gaten kan houden.

Reacties