Foto: pexels-pixabay-265987

Je woning kindvriendelijk maken, hoe doe je dat?

Je baby na een aantal maanden zien kruipen en tijgeren zal zorgen voor een nieuw hoofdstuk in het ouderschap.

Nick 27 Oktober 2022

 Naast dat het super leuk is om te zien zullen zeer waarschijnlijk ook tientallen alarmbellen afgaan. Je huis moet namelijk binnen een snel tempo volledig babyproof gemaakt worden. Hoe je dat doet, en wat überhaupt de gevaren zijn, wordt per kamer uitgelegd in deze blog!

Altijd gevaar

Belangrijk om van te voren te weten is dat je niet álle gevaren kunt weghalen. Je moet namelijk zelf ook je eigen leven kunnen leiden – dat gaat moeilijk op het moment dat werkelijk alles is afgestemd op je baby. Maar dat hoeft geen groot probleem te zijn, aangezien je er zelf als oplettende ouder ook bij bent. Producten zoals eten en drinken kun je bijvoorbeeld moeilijk voor altijd uit de buurt houden.

Kindvriendelijke woonkamer

De woonkamer is de plek waar het meeste gevaar zit. Dat komt logischerwijs ook doordat je hier de meeste tijd op een dag door brengt. Het klinkt waarschijnlijk erg gek, maar om zeker te weten wat de grootste gevaren zijn kun je het beste jezelf bevinden op de hoogte van je baby. Hierdoor zul je beter kunnen inschatten welke stopcontanten bijvoorbeeld op een gevaarlijke hoogte hangen, en die daardoor afdekken. Datzelfde kun je doen met de kabels. Mocht je een tafel hebben staan met scherpe punten, plak die dan af met rubberen bandjes. Het kan namelijk serieus veel pijn doen als je baby zich daar aan verwondt. Zorg er ook voor dat mocht je planten hebben, dat die niet giftig zijn. Baby’s stoppen werkelijk alles in hun mond. Zelfs het speelgoed is daarom belangrijk om te controleren. Je wilt namelijk niet hebben dat kleine onderdelen in je baby zijn mond terecht komen.

Veilige keuken

Zorg ervoor dat alle laden, zoals die waarin het bestek ligt, of waar de schoonmaakmiddelen in bewaard worden, een babyslot hebben. Daarnaast moet je zorgen dat tijdens het koken zoveel mogelijk buiten bereik is. Rauw vlees of veel kruiden zijn niet bedoeld voor je baby. Mocht je warm water gebruikt hebben uit je kraan, spoel die naderhand door met koud water. De belangrijkste dingen vinden plaats op de eettafel zelf. Kies niet voor een tafelkleed, hoe leuk dat er ook uit ziet. Je baby kan er namelijk aan trekken, waardoor alles zal omvallen. Daarnaast is het ook belangrijk om het bestek, maar ook de glazen, buiten bereik te zetten. Het meest handige is een babystoeltje.

Gevaarloze badkamer

Zorg ook hier ervoor dat geen enkele shampoos en of zeepjes binnen handbereik zijn, je baby zal het namelijk direct in zijn mond willen stoppen. Ook is het heel belangrijk om de kraan te beveiligen door middel van bijvoorbeeld een klem, zorg er in elk geval voor dat je baby niet het water op de warmste stand kan zetten. Ook hier geldt, mocht je heet water gebruiken, spoel de kraan door met koud water. Daarnaast is het gebruiken van een antislipmatje geadviseerd tijdens het afdrogen. En als allerbelangrijkste, laat je baby nooit alleen in bad zitten. Zonder dat je het door hebt kan je baby zomaar zijn omgevallen. Mocht je een paar seconden weg zijn om iets te pakken, zorg er dan altijd voor dat het water op een dusdanige hoogte is dat er niks kan gebeuren. Enkele centimeters.

Kindvriendelijke slaapkamer

Dit is de enigste kamer waar je niet de hele dag de volledige controle op kunt hebben, aangezien je zelf natuurlijk ook slaap nodig hebt. Daarom zijn ook hier de basis maatregelen belangrijk. Zorg dat er geen draden, koorden en stopcontacten in de buurt zijn. En ook moet de muziekmobiel niet binnen handbereik zijn. Verder kun je ter controle wel altijd een babyfoon in de kamer zetten. Mocht je baby beginnen met huilen heb je de volledige zekerheid dat je het hoort. Daarnaast is het logisch om naast een klein knuffeltje niks qua speelgoed in je baby zijn slaapomgeving te hebben liggen.

Ongevaarlijke tuin

Mocht je een grote tuin hebben met veel natuur is het natuurlijk lastig om alles volledig kindvriendelijk te maken. Zorg er daarom voor dat – zoals in de badkamer - altijd iemand aanwezig is. Wel kun je er van te voren voor zorgen dat je geen giftige planten hebt. Mocht je bijvoorbeeld een trampoline hebben is dat natuurlijk super leuk om mee te spelen. Koop dan wel de beste trampoline, met een veiligheidsnet eromheen en ga natuurlijk niet té gek doen, het blijft een kleine baby :}

Reacties
Anderen bekeken ook