Foto: 442399755

Bakeliet schakelmateriaal, voor een authentieke sfeer in huis

Bij de inrichting van een woning komt meer kijken dan je denkt.

Natuurlijk gaat het om zaken als de kleuren vorm van de bank,de grootte van de televisie en de decoratie van de muren.

Maar soms zijn het juist de details die een woning eigen maken en van een bepaalde sfeer voorzien. Eén van deze details zijn de stopcontacten en schakelaars. Deze worden voornamelijk in oude woningen gemaakt van bakeliet. Gelukkig is het juist die inrichting van oude woningen die tegenwoordig zorgt voor een authentieke uitstraling. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van bakeliet en de voordelen hiervan.

Wat is bakeliet eigenlijk?

Voordat we je gaan vertellen waarom een bakeliet schakelaar of ander schakelmateriaal een goede optie is voor jouw woning, is het handig eerst te vertellen wat het precies is. Bakeliet is namelijk de allereerste kunststof die werd gebruikt. Dit gebeurde al meer dan 100 jaar geleden, waarna het in het verloop van de 20e eeuw alleen maar populairder werd. De grondlegger van dit materiaal is Leo Baekeland. Hij was de persoon die wat zat te rommelen met mengsels van bepaalde middelen, waar uiteindelijk bakeliet uit ontstond. Bakeliet is een thermoharder. Dit betekent dat de kunststof bij opwarming eerder ontleedt dan dat het zacht wordt. Daarnaast laat het materiaal zich eenvoudig in verschillende vormen persen. Door de grote mate van stevigheid wordt bakeliet daarom veelal toegepast in deurklinken en dus schakelmateriaal. Over dit laatste gaan we je snel meer vertellen.

Nieuw schakelmateriaal

Je weet nu wat bakeliet is en dat het veelal wordt gebruikt voor schakelmateriaal. Onderdeel hiervan zijn onder andere stopcontacten, lichtschakelaars of bijvoorbeeld een dimmer. Stuk voor stuk onderdelen, waarbij het voor kan komen dat ze aan vervanging toe zijn. In dit laatste geval is het zaak een keuze te maken tussen een inbouw of opbouw schakelaar. De laatstgenoemde opbouw schakelaar wordt op de muur geplaatst en vaak gecombineerd met op de muur gemonteerde elektriciteitsleidingen.

De vorm van het schakelmateriaal

Een goede optie hierin is om te kiezen voor bakeliet schakelmateriaal. Het is zaak dat je goed afweegt wat de functie van de schakelaar wordt. Vervolgens maak je de keuze welke van de opties het beste past bij jouw woning. Zodra jouw keuze valt op inbouw, kies je uit rond of vierkant bakeliet schakelmateriaal. Daarnaast heb je ook de keuze uit een enkel rond afdekraam of juist een hele rij. Als jij kiest voor een hele rij, dan is het zaak altijd 2 eindstukken te bestellen. Bij een wat langere rij heb je ook een tussenstuk nodig. Naast de keuze voor een rond afdekraam kun je ook voor de vierkante versie gaan. Hierbij krijg je een dubbel, drie- of viervoudig afdekraam.

De uitstraling van jouw huis

Zoals eerder benoemd geeft bakeliet schakelmateriaal een authentieke uitstraling aan jouw huis. Bij de keuze voor bakeliet kun je kiezen uit de kleuren zwart en wit. Vooral de kleur zwart is hierin degene die zorgt voor die extra sfeer in huis. Zeker in de op dit moment erg populaire industriële inrichting van huizen. Mede hiervoor zorgt het ervoor dat de sfeer van vroeger weer helemaal terug is. Het zwarte bakeliet heeft een fraaie glans. Wees echter niet bang dat dit te kitscherig wordt, de glans is namelijk niet al te heftig aanwezig. De tweede keuze die je hebt is wit bakeliet. Mocht jij thuis een grote witte muur hebben, dan past de kleur wit hier uiteraard het beste bij. Het fijne aan wit is dat het bij werkelijk waar elke kleur inrichting past. Ook hoef je absoluut niet bang te zijn dat het van kleur gaat veranderen. Kleurverandering is namelijk iets dat niet voorkomt bij bakeliet.

Terug van weggeweest

Eén van de leukste eigenschappen van bakeliet is dat het helemaal terug is na een lange afwezigheid. Waar vroeger zowat iedereen gebruik maakte van dit materiaal, is er een tijdlang gekozen voor andere materialen. Echter is de comeback compleet en maak je tegenwoordig echt de blits met bakeliet schakelmateriaal.

Ga jij ook voor bakeliet schakelmateriaal?

Na het lezen van dit artikel weet je wat bakeliet schakelmateriaal inhoudt en wat de toegevoegde waarde voor jouw woning kan zijn. Weet in ieder geval dat het een erg veilig materiaal is dat ook nog eens zorgt voor meer sfeer in huis. Op deze manier kunnen de details het verschil maken en geniet jij misschien wel de rest van de tijd in jouw woning van de prachtige bakeliet stopcontacten, dimmers en lichtschakelaars.

Reacties