Foto: 4_tips_voor_het_kiezen_van_een_goede_koelkast4_tips_voor_het_kiezen_van_een_goede_koelkast

4 tips voor het kiezen van een goede koelkast

Wanneer j op zoek gaat naar een nieuwe koelkast zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden.

Guido van Loon

Denk hierbaa aan de inhoud, energieklasse, en extra’s die sommige koelkasten onderscheiden van anderen. Wij geven een aantal tips over hoe je zelf een goede koelkast kunt kiezen en geen miskoop zult doen.

1. Bekijk goed de ruimte in je keuken voor je een nieuwe koelkast koopt

Een koelkast moet goed gebruik maken van de ruimte in je keuken. Meet daarom van tevoren goed uw keuken op zodat je precies weet hoeveel ruimte je hebt. Belangrijke info om te noteren is:

  • De diepte, breedte en hoogte van de plek waar de nieuwe koelkast komt te staan.

  • De ruimte die nodig is om de deur van de koelkast open te doen.

2. Ga op zoek naar de beste prijs voor een koelkast

Zoek je bijvoorbeeld een koel vriescombinatie van één van de hoogwaardige merken zoals Bosch of Samsung, dan is de kans groot dat je er een vermogen voor kwijt bent. Een goede oplossing hiervoor is om op zoek te gaan naar koelkast aanbiedingen, aangezien er veel webwinkels zijn die iedere dag flinke kortingen bieden op iets oudere modellen. Let wel op dat je als j evoor een aanbieding gaat vaak niet met het allernieuwste model thuis komt, maar dat is geen probleem aangezien nieuw niet altijd beter is.

3. Bekijk welk type koelkast je wilt hebben

Koelkasten verschillen enorm van elkaar. Naast de verschillende functies die ze bevatten en het energielabel, is het ook belangrijk om te kijken welk type koelkast u wilt hebben. Zo heb je een aantal keuzes.

Koel-vriescombinatie

Zoek je een koelkast en vriezer in één, dan kun je terecht bij de koel-vriescombinatie. Hierdoor heb je geen aparte vriezer meer nodig wat enorm veel ruimte scheelt. Kies voor een koel-vriescombinatie met no frost als ontdooien niet je favoriete hobby is.

Mini koelkast

Een mini koelkast is een kleine koelkast die vooral wordt gekozen om bijvoorbeeld mee te nemen naar de camping of voor op een studentenkamer. Hij is klein en heeft een inhoud van ongeveer 40 liter, waardoor hij makkelijk te plaatsen is.

Amerikaanse koelkast

Amerikaanse koelkasten worden steeds populairder. Bij dit soort koelkasten is de side-by-side de populairste variant, waarbij het koelgedeelte en vriesgedeelte naast elkaar zitten. Amerikaanse koelkasten zijn er ook met een ijsblokjesmachine, ideaal voor een koel drankje!

Tafelmodel

Een tafelmodel koelkast is meestal 85 centimeter hoog en is groot genoeg om de boodschappen van 1 of 2 personen in te bewaren. De koelruimte is dan misschien wat kleiner, hij is alsnog groot genoeg om drankjes en boodschappen lekker koel te houden. Energiezuinige tafelmodel koelkasten zijn alleen ver te zoeken.

4. Bespaar met een energiezuinige koelkast

Als je op zoek gaat naar een energiezuinige koelkast is het energielabel waar u naar moet kijken. Hoe lager de letter in het alfabet, hoe minder energie hij verbruikt en hoe minder stroom het je per jaar zal kosten. Zo is een koelkast met energieklasse A bijvoorbeeld zuiniger dan één met energieklasse C.

Volgens Milieu Centraal verbruikt een koelkast met energielabel B zo’n 120 kWh per jaar aan stroom, en een model met label E ongeveer 230 kWh. Dat scheelt dus 110 kWh per jaar, wat op dit moment rond de €60 ligt. Een energiezuinige koelkast is dan misschien wel een wat grotere investering, op den duur is deze makkelijk terug te winnen.

 

Reacties