Foto: 2022/wonennl-schoonmaken-huis.jpg

Zo maak je het schoonmaken van je huis een stuk leuker

De dagen worden korter en de temperatuur daalt, dat betekent maar één ding: Het is weer tijd voor een grote najaarsschoonmaak!

Theo Vliegop 11 November 2022

Een aantal keer jaar moet het hele huis even grondig gepoetst en opgeruimd worden. Het is van vrijwel niemand de grootste hobby, maar het is wel nodig. Een schoon en opgeruimd huis is voor iedereen fijn, zeker nu we in deze tijd meer binnen zijn. Met onderstaande tips maak je het schoonmaken zo leuk mogelijk.

Muziek is onmisbaar

Muziek is bij het schoonmaken van je huis vrijwel onmisbaar. Als het enige geluid wat je hoort dat van je stofzuiger is, word je daar ook niet vrolijk van. Zet daarom tijdens het schoonmaken je favoriete playlist aan en poets op de beat van je favoriete tracks. Kies voor lekkere oer-Hollandse meezingers, een fijne festival playlist of muziek die goede herinneringen naar boven halen. Je hoeft natuurlijk niet per se muziek te luisteren. Je kunt ook luisteren naar een interessante podcast tijdens het schoonmaken. 

Gebruik de juiste spullen

Wanneer je met de verkeerde schoonmaakmiddelen of -spullen schoon gaat maken, kan dit de klus een stuk lastiger maken. Maak daarom schoonmaken een stuk gemakkelijker door goede schoonmaakspullen te gebruiken. Koop in de winkel daarom de juiste attributen, het is namelijk leuk om deze uit te proberen. Niets is vervelender dan schoonmaken met slecht en niet werkend materiaal. Maak het jezelf dus niet te lastig.


Maak er een work-out van

Wist je dat je bij het schoonmaken van de badkamer gemiddeld maar liefst 350 calorieën per uur verbrandt? Het huis schoonmaken is dus een behoorlijk pittige work-out. Ga daarom lekker het huis schoonmaken in plaats van in de sportschool lopen zweten. Doe je sportkleding aan, pak een flesje water erbij, en ga ervoor! 

Trakteer jezelf

Het is logisch als je heel erg tegen de grote schoonmaak op ziet. Daarom is het fijn als je weet dat er aan het einde iets leuks op je staat te wachten in de vorm van een beloning. Hierdoor heb je extra motivatie en geeft het schoonmaken je een voldaan gevoel. Plan bijvoorbeeld na het maken van de grote schoonmaak een gezellig dinertje in, of trakteer jezelf op die ene mooie tas die je al heel lang wilt. 

Samen sta je sterker

Het is veel gezelliger om tijdens de grote schoonmaak gezellig te kunnen kletsen. Doe het daarom samen! Krijg je man, vriendin of moeder zover om er een heuse schoonmaak date van te maken. Het is zo een stuk gezelliger. Daarnaast maken vele handen licht werk, dus je bent ook nog is veel sneller klaar. Alleen maar voordelen dus. 

Doe spullen weg

Bij een grote schoonmaak, moet je soms ook spullen weggooien. Anders raak je door je overvolle interieur het overzicht volledig kwijt. Begin daarom met ontspullen, het geeft een heel voldaan gevoel. Vind je veel dingen in je huis die je niet meer of nauwelijks meer gebruikt? Gooi deze dan weg. Spullen die je slecht een aantal keer per jaar gebruikt kun je het beste bewaren op een plek buiten het huis. Een opslagruimte kan hiervoor de oplossing bieden. De spullen zijn dan altijd in de buurt, maar niet in je eigen huis. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam, dan kun je een opslagruimte Amsterdam huren. Woon je in Rotterdam? Dan kun je het beste een opslagruimte Rotterdam huren. 

Reacties