Foto: Wonen_Ikastetiket

Zo houd jij je huis overzichtelijk

Een huis met veel rotzooi is erg vervelend. Hierdoor moet je vaak op zoek naar je spullen. Daarnaast wordt een onoverzichtelijk huis ook sneller vies.

Kim 29 April 2023

Je kunt daardoor namelijk minder goed schoonmaken. Met de juiste tips kun je je huis wel netjes houden. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Gebruik een opruimmethode

De eerste stap naar een opgeruimd huis is dat je een opruimmethode uitkiest. Eerst moet je namelijk weten hoe je je huis gaat opruimen. Zonder plan ben je nergens. Anders leg je spullen op een bepaalde plek zonder dat je een reden hiervoor hebt. Er zijn verschillende opruimmethodes die je kunt gebruiken. Een bekende opbergmethode is de methode van Marie Kondo. Een groot voordeel van deze methode is dat je goed inzicht hebt in wat je hebt. Zo verklein je de kans dat je spullen gaat kopen die je niet nodig hebt.

Maak stapels

Een veelvoorkomende oorzaak van rotzooi is dat iemand te veel spullen heeft. Ga daarom na wat je kunt weggooien en wat je wilt bewaren. Dit kan je doen door stapels te maken. Je maakt een stapel met spullen die wegkunnen en een stapel met spullen die je wilt houden. Twijfel je over bepaalde spullen? Maak hier dan ook een stapel van. Let op: geef jezelf wel een deadline wanneer je een beslissing moet maken. Anders heb je alsnog te veel spullen, omdat je de beslissing steeds gaat uitstellen. Pas als je al je spullen na bent gegaan kan je aan de slag gaan met de opbergmethode. Zorg dat je vantevoren de juiste materialen hebt om de opbergmethode toe te passen. Zo heb je bij de methode van Marie Kondo opbergmandjes nodig.

Maak gebruik van stickers

Heb je regelmatig eten in de vriezer liggen, maar weet je niet wat het is? Maak dan gebruik van ronde stickers voor op je bakjes of zakjes met eten. Zo kun je makkelijk erop schrijven wat voor eten het is. Je kunt stickers ook gebruiken voor andere dingen. Zo kun je stickers gebruiken op lades. Zo weet je zelf wat er in de lade zit, maar weet iemand anders ook wat erin zit. Hierdoor is het makkelijker als iemand anders iets wil opruimen. Dit is ideaal als je een vergeetachtige partner hebt. Je kunt ook gepersonaliseerde stickers maken. Zo maak je het opruimen een stuk leuker. Hebben je partner en jij veel kledingstukken die op elkaar lijken? Houd dan jullie kleding overzichtelijker door naamstickers te gebruiken.

Heb je veel spullen die wegkunnen? Gooi het dan liever niet weg. Als het nog in goede staat is kun je het verkopen of aan iemand geven. Zo heeft iemand anders er nog plezier van.

Reacties