Foto: wonennl-trend-2023

Woontrends van 2023: het interieur vol trends

Nu het nieuwe jaar weer voor de deur staat, gaat het bij veel mensen weer kriebelen op het gebied van het veranderen van hun interieur.

Marlies 22 November 2022

Er zijn genoeg Nederlanders die ieder jaar hun inrichting aanpassen op basis van de woontrends van dat jaar.

Herkenbaar? We zochten voor je uit wat de woontrends van 2023 gaan worden. De nadruk bij iedere trend ligt op een mooie inrichting voor je huis met organische vormen, beige tinten en natuurlijke materialen. In dit artikel lees je er meer over.

De basis in huis is beige, beige en nog eens beige

Kijken we naar de kleuren die gebruikt worden in het interieur van 2023 dan zien we dat er veel beige tinten zichtbaar zijn. Deze rustgevende kleur heeft een natuurlijk karakter en zorgt met de juiste meubelcombinatie voor een sereen geheel. Een combinatie met hout, bamboe of rotan is bijvoorbeeld een echt goede match. Toch hoef je niet je hele woning beige te maken om optimaal te kunnen genieten van deze trend. 

Er zijn namelijk ook nog andere kleuren die de show stelen in het nieuwe jaar. Zo is lavendel de kleur van het jaar 2023. Lavendel staat voor positiviteit, ontspanning en stabiliteit. Qua eigenschappen past de kleur dus ontzettend goed bij beige. Mix en match je beide tinten op de juiste manier met elkaar dan kan het een fantastische kleurencombinatie zijn. Andere trendkleuren die we gaan zien, zijn onder andere koninklijk blauw en roodbruine tinten.

Organische vormen zijn overal in huis te zien

Wat heel goed past bij beige zijn organische vormen. Hoewel deze woontrend niet compleet nieuw is (we zagen het in 2022 ook al) is het wel een trend die we in 2023 ook nog veel gaan zien. Binnen deze woontrend horen meubels met ronde vormen, accessoires in een curvy style en cirkelvormige wanddecoratie in combinatie met zachte materialen zoals teddy en pluche - lekker zacht en vooral erg comfortabel!

Denk bijvoorbeeld aan teddy fauteuils met curves, een tafel met ronde hoeken, keukenkastjes die rond aflopen en zelfs kegelvormige en kiezelvormige accessoires en wanddecoratie. De trend is te zien in allerlei kleuren, maar de basis bestaat toch wel uit natuurlijke tinten zoals beige, roomwit, lichtbruin, donkergroen en terracotta. Een bijzondere woontrend waar we met een beetje geluk nog veel van gaan zien in de verschillende ruimtes in huis.

Combineer nieuwe meubels met vintage en tweedehands

Als er iets is dat de laatste jaren speelt is het wel duurzaamheid; ook in het interieur. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders duurzamer wil leven sinds de coronacrisis. Hoe kun je daar beter mee beginnen dan dat te verwerken in je interieur? Dat kan op verschillende manieren, waaronder door nieuwe meubels te combineren met vintage of tweedehands items. Dat is beter voor de wereld en meestal beter voor je portemonnee.

De liefde voor vintage zit er al jaren in bij veel mensen. Toch is er nog een hele groep Nederlanders die er niet aan moet denken om tweedehands items in huis te hebben staan en eigenlijk is dat hartstikke zonde. Er is namelijk zoveel moois te verkrijgen op het gebied van vintage meubels voor een mooie inrichting voor je huis. Denk aan unieke sofa's, houten kastjes uit de jaren 70 en te gekke kitsche wanddecoratie. Misschien toch de moeite waard om eens naar de kringloop te gaan of om het internet af te struinen voor toffe items.

Extra aandacht voor sfeervol maken van thuiswerkplek

Tot slot komt er in 2023 nog meer aandacht voor de thuiswerkplek. Waar het eerder vooral ging over het ergonomisch inrichten van zo'n plek gaan we aankomend jaar iets verder dan dat. Nu meer en meer mensen (deels) vanuit huis werken, is het tijd om van je werkplek thuis iets gezelligs te maken. Denk aan sfeervolle ruimtes die op een mooie en persoonlijke manier worden ingericht zonder dat ze hoeven in te leveren op functionaliteit. Het moeten immers wel werkplekken blijven waar je je deadlines moet halen of waar je videomeetings hebt.

Maar: dat betekent niet dat je van die plek niet óók iets moois kunt maken. Met de bovenstaande woontrends voor 2023 kun je al heel wat betekenen voor het sfeervoller maken van je thuiskantoor. Wat dacht je bijvoorbeeld van het aanschaffen van een sta-zitbureau met ronde vormen, verschillende tinten beige op de muren en een of meerdere vintage items in de werkruimte? Dit soort items zijn de basis voor een mooie inrichting voor je huis en kunnen in 2023 óók heel wat betekenen voor je werkplek.

Reacties