Tips voor het ophangen van schilderijen

Een schilderij ophangen is vaak niet zo makkelijk als het lijkt. schroeven blijven niet goed zitten, het schilderij hangt niet recht, te hoog of te laag.

Guido van Loon 12 Mei 2022

Kortom het ophangen van schilderijen is meestal niet de favoriete bezigheid van de meeste mensen. In dit artikel vind je tips die ervoor zorgen dat je je schilderijen vanaf nu probleemloos kunt ophangen. 

Bepaal de compositie

Als je meerdere schilderijen hebt, is het bepalen van de compositie soms best lastig. Een goede richtlijn is om te starten vanuit het midden met de grootste lijst. Werk hier omheen en houd een denkbeeldige cirkel voor ogen. Als je meer van rechte lijnen bent, dan kies je voor een strakkere collage. Trek een lijn van schilderstape op het midden van de wand. Onder deze lijn kun je lijsten van hetzelfde formaat en dezelfde kleur onder en boven deze lijn ophangen. 

Op welke hoogte moet een schilderij hangen?

De beste hoogte voor het ophangen van een schilderij is 145 cm hoog, vanaf de vloer tot het midden van het schilderij. Dit is ook de hoogte die musea gebruiken voor het ophangen van schilderijen uit hun collectie. Een andere manier om ervoor te zorgen dat een schilderij op de juiste hoogte hangt, is door het op ooghoogte op te hangen. Ooghoogte is natuurlijk voor iedereen verschillend. Neem daarom de gemiddelde ooghoogte voor de mensen in het huishouden. 

Meerdere schilderijen naast elkaar ophangen

Natuurlijk kun je ook meerdere schilderijen naast elkaar ophangen. Belangrijk is hierbij om de schilderijen naast elkaar op te hangen. De hartlijn is de lijn die het midden van alle schilderijen vormt. Door je schilderijen op deze manier op te hangen heb je een speelsere wand layout dan wanneer je de onderkant of bovenkant gebruikt om de schilderijen gelijk op te hangen. De beste ruimte tussen twee schilderijen is 2 tot 15 cm. Hoe minder schilderijen je gebruikt, hoe dichter de schilderijen bij elkaar moeten hangen voor het beste resultaat.

Een schilderij boven de bank

Een van de meest populaire plekken om een schilderij op te hangen is aan de muur boven de bank. De bank staat vaak tegen de muur aan, waardoor je hierboven veel ruimte hebt voor wanddecoratie. Kies je voor een of voor meerdere schilderijen? Alles is mogelijk. Voor het ophangen van een schilderij boven de bank kun je het beste de 2/3 regel aanhouden. Dit betekent dat het schilderij minimaal 2/3  van de breedte van de bank in beslag moet nemen. Hierdoor heb je een marge aan beide kanten van het schilderij. 

Een schilderij boven het bed

Een schilderij boven je bed geeft een unieke look aan je slaapkamer. Daarnaast kun je de kleuren van de slaapkamer mooi laten terugkomen in het schilderij. Of juist kiezen voor een contrasterende kleur. Boven een tweepersoonsbed kun je het beste kiezen voor een formaat van minimaal 120 cm. 

Een schilderij boven de eettafel

Als je eettafel tegen de muur staat, is dit ook een mooie plek om een schilderij op te hangen. Belangrijk hierbij om te bepalen of de tafel in de lengte of breedte van de muur staat. Komt het schilderij in de breedte van de eettafel te hangen dan is een minimale breedte van 100cm het beste. Iets groter is ook geen probleem, maar zorgt ervoor dat je voldoende ruimte om het schilderij houdt. 

Een vrijhangend schilderij

Als je een schilderij wilt ophangen aan een muur waar geen bank, tafel of dressoir staat dan kun je het beste kiezen voor een groter werk van minimaal 80 cm. In een modern interieur zie je vaak een groot formaat schilderij aan een vrije muur. Meestal zie je dan een portretformaat en is het schilder dus hoger dan dat het breed is. je kunt dit combineren met passende accessoires.

Het ophangen van een schilderij

Het beste kun je eerst een waterpas gebruiken om ervoor te zorgen dat het schilderij recht komt te hangen. Markeer met een potlood de plek waar je moet boren om de schroeven te bevestigen. Heb je een stenen muur, dan kun je voor lichte schilderijen vaak een staalspijker gebruiken. Indien mogelijk is één schroef met een plug vaak voldoende. Voor zware schilderijen, kun je het beste twee schroeven gebruiken. Als je je wand niet wilt beschadigen, of als spijkers, plugs en schroeven blijven niet goed zitten, kies dan voor een ophangsysteem van Artiteq. Met dit systeem hang je een schilderijrails aan de wand of aan het plafond. De schilderijen hang je vervolgens met transparante draden aan de rails. Hierdoor ben je eveneens lekker flexibel en kun je je wanddecoratie wisselen zonder dat je in de muur hoeft te boren.

 

Reacties