Foto: 000Sandra/001-vintage-pot-bloempot-groen-plant-planten-makkelijk-stekken-Monstera-Pannenkoekenplant-Pilea-Chinees-Lantaarnplantjekopie.jpg

Stekken met de Monstera, Pilea en het Chinees Lantaarnplantje

Ook jij hebt groene vingers: stekken met deze drie planten is namelijk echt supermakkelijk!

Sandra van Koningshoven

Verslaafd aan stekken

In mijn vorige blog vertelde ik al hoe leuk - en duurzaam - het is om met je eigen planten te stekken. En het allerleukste eraan is dat het helemaal niet moeilijk is, zoals ik dacht. Integendeel! Sommige planten kun je juist heel makkelijk stekken.

0-sandravankoningshoven-groen-plant-planten-makkelijk-stekken-Monstera-Pannenkoekenplant-Pilea-Chinees-Lantaarnplantje

Daarom ben ik er ondertussen een beetje verslingerd aan geraakt: mijn Graslelie heeft al voor vijf nieuwe plantenbaby’s gezorgd en ik zag vorige week dat mijn Pannenkoekenplant (Pilea) ook een uitloper heeft. Ik kan dus een stekje gaan ‘oogsten’. Maar hoe moet dat eigenlijk?

De beste manier om planten te stekken 

Het internet op dus: op zoek naar de beste manier om mijn Pilea te stekken. En daar vond ik gelukkig snel en veel informatie. En wist je dat de Monstera en het Chinees Lantaarnplantje ook heel stek-vriendelijk zijn? Ik laat het je hieronder allemaal zien.

Pannenkoekenplant (Pilea)

Op het Youtubekanaal van de gezellige dames van Sprinklr vond ik een heel leuk filmpje over hoe je een Pannenkoekenplant stekt. Hartstikke leuk, want wist jij bijvoorbeeld dat de kleine stekjes daarvan Puppy’s heten? Als je ziet dat je plant kleine pupjes heeft, kun je die voorzichtig losmaken van de moederplant.

4-sandravankoningshoven-groen-plant-planten-makkelijk-stekken-Monstera-Pannenkoekenplant-Pilea-Chinees-Lantaarnplantje

Pannenkoekenplant stekken

Wroet de aarde rondom het pupje voorzichtig los met je vingers. Pak dan een scherp mesje en snijd (weer heel voorzichtig, want je wil de plant niet beschadigen) het stekje los van de moederplant. Je ziet dan als het goed is, dat het stekje al piepkleine worteltjes heeft.

Maak dan een kuiltje in een potje met wat verse aarde. Plant het stekje daarin en druk de aarde rondom voorzichtig aan. Daarna verzorg je de stekjes net zoals de moederplant: elke week een klein beetje water geven en lekker laten groeien.

Check hieronder het filmpje van Sprinklr!


Chinees Lantaarnplantje

Weer zo’n leuk plantje dat weer helemaal terug van weggeweest is. Ik persoonlijk ben gek op dit plantje, omdat mijn oma ze vroeger altijd in huis had. En wist je al dat je dit charmante plantje ook heel makkelijk kunt stekken? Nee? Lees dan gauw verder!

2-groen-plant-planten-makkelijk-stekken-Monstera-Pannenkoekenplant-Pilea-Chinees-Lantaarnplantje

Chinees lantaarnplantje stekken

Dit plantje heeft hele lange plantenstengels: die noem je ‘ranken’. Wordt je plant te vol of wil je graag met haar stekken? Pak dan een schone schaar en knip een paar ranken af. Zet ze daarna - op een lichte plek - in een glas water. Na een tijdje zie je allemaal kleine worteltjes verschijnen en dat is het perfecte moment om ze te planten.

Maak een kuiltje in een potje met verse potgrond, zet de rank erin en druk de aarde zachtjes aan. Vanaf nu doet het plantje het werk zelf. Oh ja, wel regelmatig wat water geven natuurlijk. Tip: zet meerdere ranken bij elkaar in een pot, want dan krijg je straks een mooie volle plant.

---> Nog meer stek-plantjes? Deze 3 zijn ook supermakkelijk!

Monstera

Ondanks dat je wat geduld moet hebben, is stekken met de Monstera echt heel goed te doen. En leuk ook, want wie wil nou geen huis vol met deze prachtige tropische kanjers? De jonge bladeren zijn eerst mooi egaal, maar krijgen later prachtige ‘gaten’. Daarom wordt hij ook wel een Gatenplant genoemd.

000-vintage-pot-bloempot-groen-plant-planten-makkelijk-stekken-Monstera-Pannenkoekenplant-Pilea-Chinees-Lantaarnplantje

Monstera stekken

Als je wil gaan stekken moet je op zoek naar een stengel waar een blad en een luchtwortel aan groeit. Wat? Een luchtwortel is de bruine stengel die uit de plant steekt. Snij de stengel door, net onder het blad en de luchtwortel. Zet de stengel eerst een tijdje in een vaas met water, zodat de wortels nog even verder groeien. De wortels moeten zeker 15 tot 20 centimeter lang zijn. Is het zover? Zet hem dan in een mooie pot met verse potgrond en het plantje gaat vanaf hier mooi groeien.

Stekken is dus hartstikke leuk!

Vind jij dat ook en weet je nog meer planten waarmee je makkelijk kunt stekken? Laat je tips dan hieronder in een reactie achter: misschien schrijf ik daar volgende keer een leuk blog over.

Nog meer leuke DIY projecten

Maak zelf een bijzettafel van beton

Dit houten vogelhuisje maak je makkelijk zelf 

Dit kun je allemaal met je Ikea Ivar kast!  

Reacties