Schilderijen

John van Hilten schildert al jaren landschappen en stillevens in acryl- of olieverf. Zijn inspiratie haalt hij vaak uit Frankrijk, langs de kusten van Bretagne. Op zijn tijd maakt hij abstracte schilderijen die vaak ook zijn gebaseerd op het landschap. Tevens werkt hij in opdracht, in overleg kunnen deze werken bekeken worden.

Stijl schilderijen John van Hilten

John van Hilten wil zich niet vastleggen in een uitgesproken stijl. Zijn schilderijen zijn zeer divers en oorspronkelijk. Zijn werken komen mede tot stand door het genoegen dat de schilder zelf beleeft om een schilderij te maken.

Het is niet gekunsteld of gezocht, maar open, eerlijk en bescheiden. Kleur is erg belangrijk voor van Hilten, daarmee probeert hij een stemming te vatten en door het gebruik van schaduwwerking brengt hij daarmee spanning in zijn schilderijen. Hij exposeert van 1 tot en met 4 oktober 2015 in de Bergkerk de Deventer tijdens de Art Fair.  www.johnvanhilten.nl

Bijzondere toepassing van aardse kleuren

John van Hilten heeft in zijn Franse schilderijen een reeks onderkleuren toegepast, die zeer de werkelijkheid benaderen. Door zijn eigen waarneming van het landschap worden het bijna abstracte waarnemingen.

Balans tussen figuratief en non-figuratief

Sommige werken hebben een onmisbaar surrealistische toon. Op het blote oog zijn de schilderijen wat ze zijn, maar als je goed kijkt zie je ergens wel een voorbode van onheil of mysterieuze identiteit (bijvoorbeeld een scheepje aan de horizon in een verder leeg landschap). Zo brengt hij beweging in het beeld. Het zijn subtiele elementen, met groot esthetisch gevoel toegevoegd aan soms zeer realistische beelden. Kortom John van Hilten zelf is ook meer dan alleen een estheet, maar drukt in de verf ook zijn stempel op de werkelijkheid.