Foto: 2015/robin-design.jpg

Tijdloos design tijdens de oktober woonmaand

Oktober: woonmaand. De herfst is in het land en men kruipt weer gezellig bij de open haard. Deze krijgt dit najaar een industrieel tintje mee.

De 'industrial look' lijkt immers goed op weg om de voornaamste designtrends van dit najaar te verenigingen. Zijn enorme combinatievermogen is de sleutel tot dat succes.

Kranen en buizen

Op veel gebieden is de industriële look pragmatisch en minimalistisch te noemen. Hij vindt schoonheid in functionaliteit. Kenmerkend is bijvoorbeeld de aandacht voor kranen en buizen. Koper lijkt daarbij een leidmotief te zijn. Het wordt vaak gecombineerd met sierlijkere elementen uit metaal en/of met gegraveerde functieaanduidingen. De oudere look gaat bovendien vaak hand in hand met technologische vernieuwing, zoals in de Watermark designs van Elan Vital, een van de trendsetters van deze look. 

Rustiek

Net zoals met moderne technologieën gaat de industriële look nog tal van boeiende combinaties aan. Een tweede is die met landelijke, rustieke elementen zoals (gerecycled) hout of weelderige stoffen. Een houten tafel kan zo bekleed worden met harde materialen zoals staal of gietijzer. Een ijzeren frame kan afgewerkt worden met houten deuren. Een trendsetter is hier de Rockwell Collection. In Nederland kijk je naar makers zoals La Forma en Kare Design.

Weelderige lusters

Dat pragmatisch ook weelderig kan zijn bewijzen ondertussen de lichtbronnen. In al hun industriële robuustheid treden zij duidelijk buiten hun minimalisme en lijken ze zich zowaar te inspireren op de klassieke lusters. Een voorbeeld is de Machine Age Vestal van Hudson Valley.

Staal steelt de show

Niets is zo industrieel als roestvrij staal. Het materiaal is al even populair en vindt nu als het ware een tweede adem in de Industrial look. Met name in moderne keukens is roestvrij staal populair. Al treden koperen varianten ook hier al eens wat vaker op de voorgrond. Tevens blijft gietijzer een ultieme belichaming van al wat industrieel is.

Wil je de Industrial look aan het werk zien in al zijn gedaanten en combinaties? Surf naar Robin Design en beleef de woonmaand oktober pas echt ten volle.

 

Reacties