Als romantische plant op pot in je huis, als bloem in een vaas of als schutting tussen jou en je nieuwsgierige buren; de hortensia.
Aan populariteit gewonnen door de inspirerende botanische Kew Gardens in Londen en het Versailles van zonnekoning Lodewijk de 14e. Herkenbaar aan haar bolvormige, enorme bloemen. De hortensia is een voluptueuze beauty die samen met de lichte dagen van het voorjaar zegt: Spring is here!
De Latijnse naam van de hortensia is Hydrangea, wat letterlijk watervat betekent. De naam zegt het dus al: deze plant houdt van vochtige en sompige grond. Geef de hortensia dus genoeg water. Mocht je het onverhoopt een keer vergeten, de gedroogde bloemen van de hortensia kun je altijd nog als decoratie gebruiken.
Het vermoeden bestaat dat Frans plantkundige Philibert Commerson deze bloeier naar een vrouw heeft vernoemd. Een dame waar hij een groot zwak voor had en hij als zijn muze zag. Meerdere namen zijn de revue gepasseerd, zoals Hortense de Beauharnais, moeder van Napoleon Bonaparte. Maar ook Hortense de Nassau, de dochter van Karel Hendrik Nicolaus Otto, Prins van Nassau.
Het huis volledig in bloei zetten is met de Hortensia een fluitje van een cent. Een stekje is namelijk zo gemaakt. Je hoeft alleen maar een goede stengel te vinden en deze vlak onder het oog (punt van het nieuwe blad) schuin af te snijden. Pak een potje met stekgrond en kweek de bloem – of bloemen - op door het oog nét onder de grond te zetten. Doe het in een plastic zakje, knoop er een touwtje strak omheen en voor je het weet heb je een bloemenzee in huis.
Deze bloeier staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Daarnaast heeft deze kamerplant ook een opmerkelijke eigenschap. De kleur van de bloemen is namelijk te manipuleren; voeg bijvoorbeeld wat koffiedik toe aan de aarde en ze worden blauw. Dit maakt de hortensia een vernieuwende plant en een échte kameleon in huis.
Bron: Mooiwatplantendoen.nl