Foto: 2016/kerstverlichting.jpg

Je huis X-mas proof met kerstverlichting

Kerstmis, het feest van licht, is natuurlijk niet compleet zonder flonkerende lichtjes in en om het huis.

Kerstverlichting zorgt voor een extra gezellige sfeer tijdens die donkere laatste dagen van het jaar.

Oh denneboom…

Met het optuigen van de kerstboom, nep of echt, begint het echte kerstgevoel. Als hij goed stevig op zijn plek staat, gaat eerst de kerstverlichting erin (en daarna pas de ballen en de slingers). Kerstboomverlichting is er in eindeloos veel verschillende vormen, kleuren en maten. De traditionele kaarsjesslingers natuurlijk, die (warm) wit of geelachtig licht geven. Die zijn er ook met groen, rood, blauw en nog veel meer kleuren licht. En kan je niet kiezen, dan neem je gewoon multicolour kerstverlichting. Van 10 lampjes voor een miniboompje tot 200 lampjes voor wie zich helemaal uit wil leven. Er zijn ook andere slingers om de kerstboom te verlichten, bijvoorbeeld met schitterende sterren of lichtslangen, met van die kleine flonkerende lichtpuntjes. Kan in de boom, maar hoeft natuurlijk niet! En voor wie al die lampjes te veel werk vindt, zijn er ook (kunst)kerstbomen met ingebouwde lampjes. Die zijn er ook met een timer erop, zodat de kerstboom al gezellig brandt als je uit je bed komt.

Meer voor binnen

Met kerstverlichting maak je ook de rest van het huis extra gezellig. Bijvoorbeeld met een lichtslinger van sterretjes, bolletjes of hartjes om de trapleuning. Of om een mooie spiegel. Of om zo’n ouderwetse schouw, als je die hebt. Wat dacht je van een mooie decoratieve tak boven je eettafel, met daarin je dierbaarste kerstversieringen en een paar subtiele lichtjes? En vergeet ook de ramen niet! Hier staat een lichtgordijn heel mooi. Lichtgordijnen zijn er net als kerstboomverlichting in heel veel verschillende maten, vormen en kleuren en vaak kun je ze ook nog lekker laten knipperen. Zet eventueel nog zo’n leuke kerstkandelaar in de vensterbank voor wat extra sfeer. En er is nog veel meer kerstverlichting voor binnen. Kerstmannen natuurlijk, zingend, lachend, zittend in de arrenslee, met cadeaus, om neer te zetten of om op te hangen. Maar ook rendieren, sneeuwpoppen en kerstengelen, en minder voor de hand liggende figuren als ijsberen en pinguïns. Vooral leuk voor de (klein)kinderen.

Kerstverlichting en trends

Voor wie zich afvraagt of dat eigenlijk nog wel kan - verlichte sneeuwpoppen en kerstmannen: ja, dat kan. De stylisten schrijven dit jaar op het gebied van kerstverlichting namelijk voor:
• Neutrale kleuren en natuurlijke vormen en materialen
• Bizarre vormen, futuristische techniek, felle kleuren en spelen met licht
• Bloemen, bladeren en aardkleuren
• Vintage, retro en traditionele motieven.
Met andere woorden: alles mag, alles kan! Volg dus lekker je eigen smaak, ook op het gebied van kerstverlichting. Je hoeft je ook niet aan één bepaalde stijl of kleur te houden, alles door elkaar kan juist ook heel mooi en sfeervol zijn. Laat de kinderen lekker hun eigen kamer (of het hele huis) versieren met dingen die ze zelf mooi vinden. Kinderen houden zich sowieso niet aan trends, althans niet op het gebied van kerst.

Buitenverlichting

Gezellig, als je buiten loopt en alle huizen en tuinen zijn zo feestelijk verlicht! Je gasten krijgen door de kerstverlichting meteen het gevoel dat ze welkom zijn. Heb je een mooie boom, en dat hoeft echt niet per se een kerstboom te zijn, dan kun je daar ook lichtjes in hangen. Er zijn ook lichtgordijnen voor buiten en allerlei kerstfiguren, sommige meer dan levensgroot. In Amerika zijn ze dol op die grote, kleurrijke, liefst knipperende en zingende kerstmannen met arrenslee én rendieren en ook bij ons zie je de laatste jaren steeds meer buitenversiering. Sommige dorpen en buurten organiseren zelfs verkiezingen van de mooist verlichte straat. Niet alle kerstverlichting is overigens geschikt voor buitengebruik. Controleer dus altijd de verpakking bij aankoop. Verder heb je buiten een waterdichte contactdoos nodig voor de aansluiting, of anders een verlengsnoer naar een aansluitpunt in huis. 

Kerstverlichting: nog even dit

Rond Kerst wordt het vroeg donker en is het buiten koud. De kerstverlichting gaat vroeg aan en de verwarming een graadje hoger; dat kost dus veel energie. Maar met het juiste type kerstverlichting kan je energie besparen en het toch gezellig maken. Kerstverlichting met LED-lampjes is het meest energiezuinig. Ze zijn wel iets duurder in aanschaf, maar gemiddeld gebruiken ze maar liefst zeven keer minder stroom dan gloeilampen. En ze gaan veel langer mee. Veel kerstverlichting is tegenwoordig standaard voorzien van LED-lampjes.

Hoe gezellig het ook staat, ’s nachts kun je de kerstverlichting beter helemaal uit doen. Dat scheelt stroom en dus geld. Je kunt eventueel ook een timer gebruiken, dan kan je niet vergeten het licht uit te doen en dan brandt alles weer gezellig als je ’s ochtends opstaat.

Reacties