Interieurtrend: foto op dibond of aluminium

De foto op aluminium is dé interieurtrend van de laatste jaren.

Bij deze vorm van een foto overbrengen op metaal heb je de keuze uit geborsteld aluminium en wit.

Met name de geborstelde versie geeft een stoere rustieke uitstraling aan je foto. De witte uitvoering is strakker, waardoor helderder en meer geschikt voor afbeeldingen waar beweging in zit. In de meeste gevallen wordt er voor de overbrenging van foto's op aluminium dibond gebruikt. In veel artikelen is te lezen dat aluminium en dibond hetzelfde zijn. Als dibond echter een gelijkwaardig product aan aluminium zou zijn, zou de naam dibond niet bestaan. Wat is nu precies het verschil?

Dibond versus aluminium

Alleen een kenner ziet direct het verschil tussen massief aluminium en dibond. Dibond is een sandwichplaat die uit drie lagen bestaat. De twee buitenste lagen zijn van aluminium en de binnenste is een zwarte gekleurde kunststof. Bij de benaming foto op aluminium worden van beide materialen 3 mm platen gebruikt. Massief aluminium is echter fijner van oppervlaktestructuur waardoor het een subtielere reflectie heeft. Dibond wordt dan ook wel aangeboden als 'geborsteld aluminium'. Op zich is er niets mis met dibond. Wanneer je echter geen grove structuur en harde contrasten wil, maar wel de lichtgrijze lichtval van aluminium in je afdruk terug wilt zien, is het goed te weten dat je dat wel bereikt met massief aluminium.

De keuzemogelijkheden van een foto op aluminium

Een print op aluminium heeft een trendy grove levendige uitstraling. Op de witte uitvoering zijn alle afbeeldingen mogelijk. Daar het geborstelde aluminium een specaal effect aan de foto meegeeft ben je hier wat meer beperkt in je mogelijkheden. Dat neemt niet weg dat geborsteld aluminium verreweg het meest populair is om een afbeelding op af te laten drukken. Onderstaande soorten foto's doen het bijvoorbeel uitermate goed op aluminium.

- Zwart-wit foto's komen door hun scherpe contrasten bijzonder goed uit op geborsteld aluminium.
- Industriële afbeeldingen doen het prima vanwege de stoere rauwe uitstraling van de dibondplaat.
- Een witte of geen achtergrond doet het eveneens prima op aluminium. Wit wordt immers niet afgedrukt, dus de achtergrond krijgt automatisch de aluminiumkleur.
- Foto's met één steunkleur komen ook geweldig uit op aluminium. Heel trendy is het de hoofdkleur uit je interieur terug laten komen als zogenaamde steunkleur in de afbeelding.

reacties
anderen bekeken ook

DIY tips voor het opbergen van je sieraden

Guido van Loon

Wat betekent leven in een slim huis?

Werkwijze

Sieradenkast, spiegelkast QueS Design

Maak kans op dit vrolijke Flamingo Zomer Pakket

Sandra van Koningshoven

DIY: maak zelf prachtige schilderijen met een perforator en wat c...

Sandra van Koningshoven
Advertentie
Op de hoogte blijven?

Volg ons voor inspiratie, nieuws en tips.

Advertentie
Advertentie