Foto: press_2013/iittala-woonaccessoire-vitriini.jpg

Iittala woonaccessoirelijn Vitriini uitgebreid

Vitriini’s van Iittala zijn kleine sieraden voor het huis waarin dagelijkse spulletjes kunnen worden opgeborgen en gepresenteerd.

Nu zijn er nog meer speelse combinaties mogelijk, want Iittala voegt in 2014 nieuwe vormen toe aan deze populaire serie.

Vitriini doet zijn naam eer aan: het is een vitrine voor dagelijkse dingen of kostbare spulletjes. Sieraden, sleutels, kantoorartikelen of mooie vakantieherinneringen. De serie, die werd ontworpen door de Finse glasontwerpster Anu Penttinen, is het toonbeeld van de designfilosofie van Iittala: Vitriini’s zijn prachtige, multifunctionele items voor het dagelijkse leven, die los of gecombineerd kunnen worden gebruikt.

De serie, die in 2010 werd geïntroduceerd, was oorspronkelijk vierkant, in twee formaten in één kleur en in verschillende materiaalcombinaties. Begin 2014 wordt een nieuwe vorm aan de serie toegevoegd - een vanzelfsprekende stap. De grotere, ronde Vitriini’s geven de serie meerwaarde - ze bieden plaats aan iets grotere items. De ronde Vitriini is verkrijgbaar in twee verschillende hoogten en de glazen delen zijn met de mond geblazen. Naast een volledig glazen Vitriini komt er een Vitriini van glas en kurk, een combinatie die het in elk interieur goed doet.

'Het oorspronkelijke idee achter Vitriini was om verschillende kleuren en materialen te gebruiken. Kurk leek ons een natuurlijke keuze omdat het goed samengaat met glas,' aldus Anu Penttinen.

Penttinen voegt daaraan toe dat de serie dankzij de nieuwe vorm nog functioneler wordt. 'De kleinere Vitriini’s zien er misschien iets luxer uit, maar ik denk dat de grotere nog handiger zijn. Bij mij thuis hebben de grote Vitriini's een vaste plek gekregen op plaatsen waar ik spullen die ik vaak gebruik, opberg. Zo heb ik er toch zicht op. Ik kan in één oogopslag de nagellak in de badkamer en de pennen op mijn bureau zien, en in de Vitriini ligt alles netjes bij elkaar.'

Anu Penttinen hoopt dat iedereen Vitriini op zijn of haar eigen manier gaat gebruiken: 'Vitriini’s kunnen ook zonder deksel worden gebruikt. De inhoud trekt dan zeker meteen de aandacht van de kijker. Er zijn verschillende combinaties mogelijk: wild en kleurrijk, romantisch en zacht of cool en grafisch.'

Met de Vitriini serie won Iittala in 2012 de prestigieuze iF Gold Award.

Iittala woonaccessoirelijn Vitriini

Anu Penttinen

Ontwerpster en glaskunstenares Anu Penttinen (1974) studeerde aan de kunst- en designacademie in Helsinki. Haar belangstelling voor fenomenen, systemen, details en structuren van de bebouwde omgeving - zowel waarneembaar als onzichtbaar - komt in haar expressieve werk terug.

Penttinen vertelt dat ze bij het ontwerpen uitgaat van intense kleuren en heldere lijnen. 'Ik ben geïnteresseerd in de relatie tussen organisatie en desorganisatie en mijn vermogen om interessante en onconventionele elementen te integreren in mijn glaskunst.'

Penttinen combineert traditionele glasbewerkingstechnieken met moderne beelden, vormen en structuren en gebruikt een omvangrijk kleurenpalet. Haar glaskunst was te zien op diverse exposities in Finland en daarbuiten. Penttinen woont en werkt in het 'glasdorp' Nuutajärvi, in Finland.

Meer informatie: www.iittala.com

Publicatiedatum: 3 december 2013.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties