Foto: droogloopmat-deurmat

3x verschillende soorten deurmatten

Het inrichten van het interieur begint natuurlijk bij de voordeur. En wat je daarbij nodig hebt? Een deurmat!

Nu is het een onverstandig idee om er gewoon klakkeloos eentje in huis te halen. Er zijn een heleboel verschillende modellen te vinden, die allemaal bepaalde voordelen hebben. Welke verschillende soorten deurmatten er precies geschikt zijn voor particulieren zoals jij, ontdek je in deze blog!

1. Droogloopmat

Een bekende mat is de droogloopmat. De droogloopmat is de vertrouwde mat, die we allemaal kennen: in veel woningen zien we deze variant terug. Het gaat om een mat gemaakt van katoen, verkrijgbaar in allerlei kleuren. De mat heeft een zachte uitstraling, en is dan ook geschikt voor eigenlijk alle interieurs. Het is de ware beauty onder de matten, als het aan ons ligt!

De mat is met name goed in het opnemen van water. Het katoen houdt het water lang vast. Dat betekent dus dat de mat perfect zijn werk doet op regenachtige dagen. En daar zijn er nogal wat van in ons koude kikkerlandje! Een ander voordeel van de mat is dat je kunt gaan voor een variant die wasbaar is. Zo blijft de mat fris!

2. Schoonloopmat

De naam van de schoonloopmat verraadt eigenlijk al waar deze mat goed in is: het schoonmaken van de schoenzool! Deze mat is gemaakt van synthetische vezels zoals nylon, die het schoonmaken goed mogelijk maken. Zand en ander vuil: het komt met deze mat gemakkelijk van de schoen af.

De grondige reiniging is met name handig op bijvoorbeeld het platteland, waar de kans groot is dat je met viezere schoenen je huis binnenwandelt dan in de stad het geval is. Ook als je vaak in de tuin klust, is de schoonloopmat een uitkomst. Wel belangrijk om rekening mee te houden: deze mat neemt minder water op dan de droogloopmat.

3. Borstelmat

De laatste mat die uitermate geschikt is voor particuliere woningen, is de borstelmat. Nog meer dan de schoonloopmat is de borstelmat een effectieve vuilverwijderaar. Hoe dit werkt? Borstelmatten zijn voorzien van harde borstels, die een schrapend effect hebben op je schoenen. Het grove vuil wordt van de schoen gehaald met deze mat. Dit gebeurt al voordat je het huis instapt, aangezien dit een buitenmat is.

Belangrijk om te weten is dat de borstelmat nauwelijks water opneemt. Je kunt deze mat dan ook het best combineren met een binnenmat, zoals de droogloopmat. Deze neemt het overgebleven vocht op. En zo loop jij helemaal schoon en droog je huis binnen!

Verschillende soorten deurmatten: wat zijn jouw eisen?

Alle verschillende soorten deurmatten hebben hun eigen voordelen. Het is dan ook maar net welke eisen je aan een mat stelt. Vind je het belangrijk dat je schoenen helemaal droog gemaakt worden, of loop je liever met schonere schoenen het huis binnen? Dit zijn zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van jouw ideale deurmat!

Reacties