Milan Re-used

Een selectie van duurzame projecten

29 April 2019

Een tafel van tinnen kannen, een lamp van parfumflesjes. Diederik Schneemann ontwerpt meubels en objecten van afgedankte verzamelingen. En bundelt daarmee eigenlijk ook herinneringen. Onder de titel ‘Milan re-used’ toont Yksi Expo een 15-tal projecten, concepten en producten van Nederlandse en buitenlandse ontwerpers die op het recente jaarlijkse design event in Milaan in het oog sprongen. Niet omdat ze bijzonder functioneel of bijzonder esthetisch verantwoord zijn, maar vooral omdat ze gericht zijn op een duurzame en circulaire economie.

De expositie is te zien van 1 mei tot en met 29 juni. Hanneke de Leeuw experimenteert al enkele jaren volop met het recyclen van porselein en keramiek. Want waarom zouden we al die afgedankte borden, kopjes en vazen niet opnieuw gebruiken? In Milaan toonde ze fraaie vazen en objecten met een organische vorm, deels van gerecycled materiaal. De titel ‘Nature Calling’ verwijst niet alleen naar de vormen in relatie tot de schoonheid van de natuur. maar herinnert ons er ook aan dat we maar één planeet hebben en dat we onze middelen voorzichtiger moeten gaan gebruiken.

Natuur als leermeester

Zo laten ontwerpers zien dat je het gebruik van grondstoffen kunt minimaliseren, producten kunt maken die langer meegaan of de uiteindelijke hoeveelheid afval kunt reduceren, waar mogelijk tot nul. En dat vrijwel elk product, restmateriaal of overblijfsel kan worden hergebruikt, zoals Schneemann en De Leeuw aantonen met de typische kenmerken van Dutch Design: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met gevoel voor humor. Telkens opnieuw meerwaarde creëren - niet alleen economisch, maar ook esthetisch en emotioneel - is daarbij een van de grootste uitdagingen voor ontwerpers. Met als leermeester de natuur, het beste denkbare circulaire systeem.

Wil je meer weten over deze expositie? Kijk dan even op: www.yksiexpo.nl

Reacties