Kleine woning inrichten? Zo doe je dat!

Het inrichten van een klein huis of appartement brengt een aantal uitdagingen met zich mee.

11 Augustus 2020

Je wilt je interieur natuurlijk zowel gezellig als functioneel maken. Als je over minder ruimte beschikt, houdt dit dan ook vaak in dat je elke meter effectief moet benutten. Vind jij dit lastig? Maak je geen zorgen: met deze handige tips kun jij je woning op optimale wijze inrichten!

Multifunctionele meubels

Het liefste zou je natuurlijk voor elk doel een aparte kamer of een aparte hoek inrichten met specifieke meubels. Denk hierbij aan een zithoek met een bank, een salontafel en een stijlvol tv-meubel om ‘s avonds rustig te kunnen zitten ontspannen. Als je een kleine woning hebt, is het bij de aanschaf van zulke meubelen belangrijk om te bedenken of je er meerdere dingen tegelijk mee kunt doen. Zo bestaan er banken met extra opbergruimtes onder de kussens en kun je kiezen voor meerdere, kleine bijzettafels die gemakkelijk te verplaatsen zijn en die je in elkaar kunt schuiven.

Opgeruimd staat netjes

Over opruimen gesproken… Ook dit is belangrijk als je over een kleine leefruimte beschikt. Mensen zeggen niet voor niets: “Opgeruimd staat netjes”. En dat niet alleen, want een opgeruimde woning oogt daardoor ook rustiger en groter. Zorg er daarom dat je genoeg kastruimte hebt en schaf opbergdozen in allerlei formaten aan, zodat ze perfect op jouw planken passen. Plaats je een opbergdoos in het zicht? Kies dan voor een ondoorzichtige opbergbox. Achter een dichte kastdeur kun je uitstekend een transparante box plaatsen: zo vind je je spullen snel terug.

Thuiswerken aan de eettafel

Tegenwoordig werken veel mensen enkele dagen per week of zelfs volledig thuis. Heb je geen aparte kamer om een thuiskantoor in te richten? Dan komen de volgende tips wellicht goed van pas. Als je geen ruimte hebt voor een bureau, is de eettafel de beste optie voor je werkplek. Zorg daarom dat je hier op een ergonomische manier kunt zitten door de aanschaf van bijvoorbeeld eettafelstoelen met een goede rugsteun of nog liever: vervang een van de eetstoelen door een bureaustoel. Daarnaast zijn een laptop en een laptopstandaard ook ideale toevoegingen aan jouw werkplek. Ten eerste kun je de standaard afstellen op de juiste kijkhoogte. En ten tweede kun je je werkplek zo gemakkelijk opruimen om plaats te maken voor het avondeten.

Wil je thuis ook kunnen printen? Misschien denk je dat hier geen ruimte voor is in een kleine woning, maar niets is minder waar. Ook hier is een oplossing voor bedacht: mobiele printers. Deze apparaten hebben een compact formaat en zijn ook nog eens licht van gewicht. Dit betekent dat ze weinig ruimte innemen en je ze ook nog eens gemakkelijk kunt verplaatsen. De ideale oplossing voor thuiswerkers met een kleine woonruimte.

Denk in oplossingen

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel manieren om een beperkte ruimte optimaal te gebruiken. Denk je dat iets niet mogelijk is in jouw kleine woning? Probeer dit dan op een creatieve manier op te lossen. Er zijn al veel oplossingen bedacht om meubels zo efficiënt mogelijk te maken, dus vergelijk de mogelijkheden en haal de best mogelijke inrichting in huis.

Reacties