Foto: thuiswerkplek-1

Hogere energiekosten door thuiswerken

Meer dan de helft vindt dat werkgevers deze kosten moeten compenseren

Ook dit najaar luidt er vanuit de overheid nog steeds een dringend advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Veel thuiswerkers verbruiken deze winter niet alleen meer stroom, maar bij hen staat deze winter de verwarming in huis waarschijnlijk ook vaker en langer aan wat zorgt voor extra stookkosten. Uit onderzoek* van onafhankelijke vergelijkingssite EasySwitch.nl blijkt dat 88 procent van de Nederlanders daarom verwacht dat de energiekosten van thuiswerkers dit najaar hoger worden.

“Deze verwachting is zeker niet gek”, vindt Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl. Hij licht toe: “Normaal gesproken verbruikt een gemiddeld** huishouden in de winter al een derde meer elektriciteit en tot wel acht keer meer gas, terwijl de verwarming meestal alleen in de avond aan staat. Aangezien veel mensen deze winter vanuit huis werken is er geen sprake meer van piekmomenten, maar ligt het algemene energiegebruik de hele dag door hoger. Dit betekent dat de energiekosten in de koude maanden van herfst en winter van 2020/2021 gemiddeld zo’n €115 per maand hoger kunnen uitvallen voor thuiswerkers.”

Wie betaalt de energierekening?

Veel thuiswerkers moeten dus rekening houden dat hun energiekosten deze winter stijgen. Maar wie draait voor de kosten op? Uit onderzoek van EasySwitch.nl blijkt dat ruim 55 procent van de Nederlanders vindt dat werkgevers een deel van de energiekosten moeten betalen wanneer hun werknemers deze winter vanuit huis werken.

“Het is belangrijk dat werkgevers de komende tijd nadenken over een eventuele thuiswerkvergoeding voor hun werknemers, vooral nu vanuit de overheid wordt verwacht en geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken. Ook bij EasySwitch.nl proberen wij onze werknemers tegemoet te komen in deze bijzondere tijden. Bijvoorbeeld met een vergoeding voor het thuiswerken.”, aldus Frederik van der Veen. Hij vervolgt: “Naast een eventuele thuiswerkvergoeding, kunnen werkgevers hun thuiswerkers ook informeren en adviseren over het bewust omgaan met hun energiegebruik. Of door uitleg te geven over manieren waarop zij zowel energie als geld kunnen besparen, bijvoorbeeld door jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier.”

Reacties