Mooi verlicht met een led plafondspot

Led verlichting maakt intussen al een behoorlijke poos deel uit van de soorten licht die aangeboden worden.

Guido van Loon 11 December 2021

Ledspots geven sfeer

Ledverlichting heeft soms toch nog de naam koud, onpersoonlijk en clean te zijn. Dit is een inmiddels achterhaald idee want om een goede led plafondspot te kiezen hoef je eigenlijk maar met een paar dingen rekening te houden. Met een mooie led plafondspot heb je nooit meer last van lastige kabels en lampen die eigenlijk niet bij de inrichting passen en verzorg je op een mooie subtiele manier de verlichting van de ruimte.

Maak de overstap

Nadat er van de gewone gloeilamp overgestapt is naar halogeen is het verstandig nu over te stappen naar ledverlichting. De lage netspanning vraagt om minder elektriciteit en de manier waarop het licht tot stand komt is fundamenteel anders waardoor een ledlamp veel meer branduren heeft dan welke verlichting ook. Tegenwoordig zijn er ledlampen die ook in de armaturen voor halogeen lampen passen en door de subtiele en strakke vormgeving zijn led plafondspots een echte aanwinst voor elke ruimte.

Verschillende uitvoeringen

Een led plafondspot kom je tegen bij zo ongeveer alle bedrijven maar ook steeds meer in huizen. Het voordeel van een led plafondspot is dat het licht geconcentreerd is op de plek waar jij het graag ziet en in de kleur licht die jouw voorkeur heeft. Led plafondspots zijn er in statische of kantelbare uitvoeringen waarbij je het spotje zelf kunt draaien in het armatuur en er zijn led plafondspots die werken op een dimmer zodat je kunt spelen met de felheid van het licht. Ook zijn er opbouwspots. Dan plaats je de led plafondspot niet in het plafond maar erop.

Kies de kleur

Een led plafondspot is een armatuur waarin de ledspot al geplaatst is. Je schaft dus een armatuur inclusief verlichting aan. In dat geval is het slim om niet alleen naar het uiterlijk te kijken maar ook de eigenschappen van het geleverde licht te onderzoeken. De kleur van het licht wordt aangegeven met de letter 'K'. Hoe lager het nummer, hoe warmer het licht. Bijvoorbeeld 2200K lijkt op kaarslicht en is dus prima in de slaapkamer, 2700K lijkt het meest op de traditionele gloeilamp maar als je aan het werk bent zal je 3000K prefereren.

Kies de plek

Wanneer je led plafondspots gaat plaatsen zijn de plek en functie belangrijke factoren. Heb je een goede plek uitgekozen in het strak afgewerkte plafond en je wilt bijvoorbeeld een schilderij uitlichten dan kies je een voor kantelbare spot met een D van twaalf. De letter 'D' is de aanduiding voor de gradenbundel oftewel de hoeveelheid spreiding van het licht. Voor de verlichting in huis, kantoren en winkels wordt meestal een D van tussen vierentwintig en veertig gekozen. Deze indicatie geeft een mooie zachte spreiding van het licht. Waar je als laatste op gaat letten is de CRI. Dit betekend niets meer dan de kleurechtheid. Een voorbeeld: hoe hoger het nummer hoe roder de kleur rood ook daadwerkelijk is.
Heb je een keus gemaakt, dan heb je een led plafondspot die eenvoudig te monteren is door de praktische klemveren en wordt het de perfecte afwerking van een mooie plafond in smaakvolle of praktische ruimte met mooi afgestemd licht.

Reacties