string(1) "p"

5 tips om een ruimte met hoog plafond te verlichten

Een hoog plafond geeft stijl en karakter aan een huis. Toch kan verkeerd geplaatse verlichting roet in het eten gooien. Hieronder 5 goede tips!

1. Grote hanglampen met krachtig licht

Een kamer met een hoge afmeting leent zich vaak goed voor een grote hanglamp die alle aandacht naar zich toetrekt. Wat te denken van een kroonluchter of een mooie designlamp? Ook een grote doe-het-zelf lamp kan een ideale oplossing zijn voor een kamer met hoog plafond. Besluit u de ruimte te verlichten met één grote plafondlamp? Dan moet deze in staat zijn de hele ruimte te verlichten. Zeker in de avonduren moet de lamp zorgen dat u alles nog goed kunt zien.

2. Voldoende lampen

U kunt er ook voor kiezen om niet met één centrale, maar met meerdere lampen de kamer te verlichten. Denk hierbij aan spot- of railverlichting. De spots of rails kunt u dan over de hele oppervlakte van het plafond plaatsen, zodat u op elke plek voldoende licht heeft. Ook heeft u bij deze mogelijkheid de keuze om te variëren met lampen op originele plekken. Plaats bijvoorbeeld de spotjes niet in het plafond, maar hang de spotjes dichterbij de woonruimte. Het effect is dat de ruimte zijn hoogte behoudt, maar dat de spotjes veel meer in het oog springen.

3. Booglampen

Verlichting hoeft natuurlijk niet alleen van het plafond af te komen. Ook vloerlampen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde ruimtes in de kamer, als leeshoekjes en eettafels, meer verlicht worden. Booglampen zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Deze lamp schuift u gemakkelijk naast de tafel, waardoor de lichtbron precies boven de tafel terecht komt. Met een booglamp bent u flexibeler dan met een plafondlamp. U kunt bijvoorbeeld het interieur veranderen wanneer u wilt, zonder rekening te houden met de lampen die uit het plafond komen. De booglamp verschuift u simpel mee op de plek waar u deze wilt hebben.

4. Grote ramen

De plafondverlichting en grondverlichting worden overdag ondersteund door de verlichting vanaf buiten. Natuurlijk licht is daarnaast de meest zuivere verlichting die u kunt hebben. Om een ruimte met een hoog plafond optimaal te belichten, zijn grote ramen zeer aan te raden.

5. Verlichting met plafondverlaging

Het kan ook voorkomen dat de hoogte van het plafond u naar verloop van tijd tegen gaat staan. In een ruimte met een hoog plafond is het namelijk lastig om een intieme sfeer te creëren. Een subtiele plafondverlaging kan hier een goede oplossing voor zijn. U kunt er voor kiezen om het hele plafond te verlagen, maar ook een gedeelte hiervan. Het verlaagde plafond wordt simpelweg aan het huidige plafond vastgemaakt, waardoor ook de huidige verlichting makkelijk kan worden verlaagd.