Foto: Wat-zijn-de-voordelen-van-led-lampen

Wat zijn de voordelen van led lampen?

Als je nieuwe verlichting nodig hebt, kom je al snel bij een led lamp uit.

Guido van Loon

De traditionele lampen zijn in de winkels allemaal verdwenen en dus lijken led lampen de enige logische keuze. Maar waar kun je een led lamp eigenlijk allemaal plaatsen en heb je er echt zoveel voordelen van? En welke voor led lampen zijn er te krijgen?

Energiezuinig je huis verlichten

We beginnen direct maar met het meest belangrijke. Led lampen zijn energiezuinig. Zeker als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een halogeenspot, dan kun je rekenen op een energiebesparing van wel 90% als je deze spots vervangt door led lampen. Bovendien is het aantal branduren van ledverlichting groter. Hierdoor gaan de led lampen langer mee en hoef je dus minder vaak een lamp te vervangen. Dat scheelt niet alleen in kosten, het is ook nog eens goed voor het milieu doordat er minder vaak oude lampen tussen het afval terecht komen.

Waar kun je led lampen ophangen?

Een ander voordeel van de led lampen is de grote variatie in licht die je kunt krijgen. Dat gaat van wit en helder licht tot warm licht. Bovendien kun je met de keuze van de spot, ook de lichtcirkel van de lamp bepalen. Je kiest bijvoorbeeld voor een lichtspreiding van 38° of van 100°, afhankelijk van de hoeveelheid licht die je nodig hebt. Dat is in een woonkamer natuurlijk anders dan in de garage of boven het aanrechtblad van de keuken. Ook de warmte van het licht kun je per spot bepalen. Een bijkomend voordeel van de led lampen is dat je ze vaak ook nog apart kunt dimmen. Zo creëer je met een warm licht nog extra sfeerverlichting voor de gezelligheid in je woonkamer.

Eenvoudig in gebruik

Led lampen zijn vaak spots, die je gemakkelijk inbouwt. Dat kan in het plafond zijn maar ze kunnen ook in armaturen geplaatst worden. De spots hebben verschillende soorten fittingen zodat het altijd past bij de lamp die je hebt. Laat je de led lampen per ongeluk een keer 's nachts branden dan is dat geen ramp. Niet alleen het energieverbruik is minimaal. De lamp zal ook niet oververhit raken omdat deze uitgerust is met speciale koelribben.

Het voordeel van led lampen ten opzichte van tl lampen

Misschien heb je in huis op een aantal plaatsen nog tl lampen hangen. Dit soort lampen staat er natuurlijk ook om bekend dat ze een wit en helder licht geven. Maar behalve het feit dat ook tl lampen veel energie verbruiken, zijn er nog een paar zaken in het voordeel voor de led lampen. De led lamp heeft geen opwarmtijd nodig. Je hebt dus geen last van knipperende verlichting voordat het licht eindelijk helemaal aangesprongen is. Daarnaast is er ook geen sprake van uitstraling van schadelijk ultraviolet licht bij de led lamp. Dit in tegenstelling tot de tl lamp waar dat wel bij voorkomt. De tl lamp kun je eenvoudig vervangen door led verlichting. Het armatuur is vaak geschikt voor de led lamp en anders is het op een gemakkelijke manier aan te passen. Zelfs de tl buitenverlichting kun je op deze manier gewoon vervangen door energiezuinige led lampen.

Reacties