Warm led-licht voor de donkere wintermaanden

Bij sfeerverlichting denkt men meestal aan het licht van een ouderwetse gloeilamp, maar wist je dat ook moderne led-verlichting mooi warm licht kan geven?

Het is weer vroeg donker – ideaal voor lange, gezellige avonden in een sfeervol verlichte woonkamer. Bij sfeerverlichting denk je waarschijnlijk meteen aan het warme licht van een ouderwetse gloeilamp, maar wist je dat ook moderne led-verlichting mooi warm licht kan geven? En je bespaart er op de lange termijn nog geld mee ook! Hier lees je meer over de verschillen tussen led-lampen en gloeilampen, en de mogelijkheden van warm led-licht tijdens deze donkere maanden.

Het verschil tussen led-licht en gloeilampen

Het grote verschil tussen led-lampen en gloeilampen is de manier waarop ze licht geven. Bij een gloeilamp wordt een grote stroom door een dunne gloeidraad gestuurd. Deze draad wordt hierdoor heet en begint uiteindelijk te gloeien. Een gloeilamp zet dus meer energie om in hitte dan in licht. Dit is de reden dat een gloeilamp zo ontzettend heet wordt en veel energie verbruikt.

Een led-lamp, daarentegen, straalt licht uit door elektronen te laten bewegen in een halfgeleidermateriaal. Hierbij wordt maar heel weinig warmte aangemaakt. Led-verlichting is dus een stuk zuiniger dan gloeilampen en wordt niet heet. Daar komt nog bij dat led-lampjes veel langer meegaan en dat de kwaliteit van het licht er tijdens de levensduur niet op achteruitgaat.

Bovendien zijn led-lampjes erg klein, waardoor ze heel veelzijdig in het gebruik zijn. Mis je bijvoorbeeld de sfeer van een ouderwetse gloeilamp? Bij Aldor Verlichting in Castricum Noord-Holland zijn volop led-lampen verkrijgbaar die er net zo mooi uitzien en sfeervol warm wit licht geven, maar dus een stuk zuiniger zijn. Ook kun je handige led-strips kopen of led-lampen met een wifi-verbinding, zodat je jouw verlichting kunt regelen met een app op je smartphone of tablet.

Ook warm licht met led-licht

Led-verlichting heeft jarenlang bekend gestaan om het koude witte licht, maar dat is intussen al lange tijd achterhaald! Tegenwoordig kunnen led-lampen namelijk in elke kleur worden gemaakt, van wit licht met verschillende lichttemperaturen tot felle neonkleuren. Dit betekent dat led-lampen perfect zijn voor sfeerverlichting in huis en in de tuin.

Om er zeker van te zijn dat je warm led-licht in huis haalt, moet je op de kleurtemperatuur letten (deze staat aangegeven op de verpakking). Een temperatuur van 3000K of lager oogt warm, waarbij een led-lamp met een kleurtemperatuur van 2700 K het perfecte alternatief is voor een gloeilamp. Voor nog meer sfeer kies je natuurlijk led-verlichting met een dimmer!

Wil je jouw oude verlichting vervangen door led-verlichting of wil je geheel nieuwe sfeerverlichting met warm led-licht plaatsen? Aldor Verlichting komt graag je verlichting installeren in de provincie Noord-Holland. Neem contact op voor meer informatie.